Innan man fattar något definitivt större beslut vad gäller bil- eller motormekande är det för det mesta vettigt att bolla tankar och idéer med andra mekkunniga personer. Ibland har man trots allt otur när man tänker, eller så har någon allmän logisk tankevurpa uppstått någonstans på vägen.

Inte sällan kan dessa diskussioner emellertid vara lite missledande, liksom fyllda med blindskär. Förutom det viktigaste, att alltid bolla idéerna med fler än en person, kommer du väldigt långt om du tar hänsyn till nedanstående.

Det finns två typer av mekkunniga personer:

  1. De som tycker du ska nöja dig med skrot och budgetprylar, det går i princip bra med vilka sopor som helst. Ta det som ligger närmast. Det löser sig alltid, liksom.
  2. De som tycker du ska ta i och överdimensionera så att du nästan hamnar på ruinens brant. Man vet aldrig vad som händer, typ. Du kanske vill köra dragracing om ett halvår. Du kommer alltid att vilja trimma mera, ta hänsyn till det redan nu. Och så vidare.

Sanningen återfinns naturligtvis någonstans däremellan.

Min bakaxeln är ett bra illustrerande exempel på vilka blindskär jag hade kunnat segla på om jag enbart hade gått på vad mekkunniga personer av typ 2 hade sagt. En tokstark bakaxel som tål flera tusen hästar väger betydligt mer än en mindre stabil dito som kanske bara kan hantera 500 hästar innan den rasar. Dumt. Jag vill hålla nere Novans vikt. Dessutom skulle jag tappa en hel del hästar eftersom en superstark bakaxel också är tunga att driva runt. Till slut visar det sig att flera experter på slutväxlar verifierar att jag klarar mig utmärkt med den bakaxel jag har om jag bara tar hänsyn till vissa parametrar.

Det här gäller naturligtvis även motorer som ska trimmas. Ergo: ta viss höjd för framtida uttag av flera hästkrafter och ett större moment, men behöver du verkligen dimensionera alla delar i drivlinan efter Top fuel-dragsters? Förmodligen inte. Diskutera med flera olika personer, och gärna en expert eller två. Först då har du tillräckligt med information för att fatta ett bra beslut.

Förresten, lägg inte hundra år på att bestämma dig, utan genomför det du kommit fram till. Jag känner alltför många som velar år ut och år in utan att komma någonstans alls. Det kanske är det största misstaget av dem alla.

rock_crusher.jpg

Share