2015-05-27-harligt-haftiga-hammare-1

Aaron Cergol driver det lilla företaget Cergol Tool and Forgeworks i staden Milwaukee, USA.

För den som inte vet det så är Milwaukee känt för ett antal saker. Som öl till exempel. Pabst, Schlitz och Miller bryggs i staden.

Milwaukee är väl dock främst omtalat för sin verktygstillverkning. Här finns det ett antal företag som tillverkar just verktyg, och det mest kända är förstås Milwaukee Electric Tool Corporation.

Aaron Cergol jobbar inte med sådana där moderna företeelser som el. Nej, nej. Han glödgar, slår, värmer och bankar.

Ty Aaron är smed, och en alldeles förträfflig sådan därtill. Målsättningen är det inte heller något fel på. Så här säger han själv om sitt hårda handarbete:

“Very few places are making things that they give a damn about. I think tools should be beautiful as well as functional. I’m trying to get that back out in the world I guess.”

Aaron Cergol smider bland annat yxor, hammare och knivar på beställning. Har du en en slant över – för det lär väl ta ett decennium eller två att bli en sådan här bra smed med tillgång till smedja – kan du beställa dig en egen skön uppsättning rikt- och plåthammare av herr Cergol.

Själv är jag ännu särskilt duktig på plåtarbete, så jag väntar med min beställning. Men jag har huggit ved sedan liten, och hjälpte ofta farsan i skogen som ung. Så fort jag får chansen åker huggkubben fram. Vedklyvning är världens skönaste kroppsarbete.

Alltså är jag svårt sugen på att beställa en rejäl klyvyxa av Cergol. Givetvis med “Sneeky Pete” instansat. Hur fränt vore inte det.

Om kassan tryter skulle även en körnare gå bra…

Du når Aaron på cergolforge@hotmail.com.

2015-05-27-harligt-haftiga-hammare-2

Share