För någon vecka sedan pratade jag med en kollega på KTH. Det visade sig att han varit involverad på ett hörn i Åke Hörnells tokfina superexport, svetsvisiret Speedglas 9000.

Vilken braksuccé Åkes uppfinning blivit med tiden. Över 1 500 000 sålda exemplar och 11 erövrade designpriser.

Därtill har något snille räknat ut att en svetsare slipper headbanga sisådär 1500 gånger per arbetsdag för att fälla skärmen upp och ner, vilket givit en produktivitetsökning om minst 10 procent. Detta genom Åke Hörnells smarta svetsglas med automatiskt avbländning.

Men… professor Jörgen Eklunds bidrag är inte dåligt det heller. Det består av avsevärt mycket bättre syretillförsel i svetsvisiret som gör att svetsaren slipper andas in 4 gånger så mycket koldioxid mot vad han eller hon egentligen borde (på grund av kass ventilation i svetsvisiret). Ökad puls, andningsfrekvens, belastning och därmed ökad trötthet är nämligen priset en vanligt hobbysvetsare som du eller jag får betala för våra budgetvisir, som endast är bestyckade med automatiskt avbländning.

Så låt mig läska med några bilder av hur det skulle kunna se ut om vi skulle hosta upp runt 4 000 spänn för ett svetsvisir istället för en dito på Jula för 800 kronor. Snacka om stil och bredbild!

speedglas1.jpg

speedglas2.jpg

Share