Bytet av ram till ventilationsfönster har utförts på en Chevrolet Nova från 1970.

  1. Ventilationsfönster inklusive ram sitter fast på två ställen i dörren. Dels vid ventilationsfönstrets gångjärn (med 3 synliga skruvar på ovansidan dörrkarmen) och dels i nedre delen där en lång bult från ventilationsfönstret går ner i dörren. Bra att vet innan vi börjar meka!
  2. Börja med att sprätta bort dörrsidan. Därmed frigör du det nedre fästet. Fotografera/memorera i vilken ordning brickor, mutter, fjäder och mutterstopp sitter. Demontera, och se upp så du inte tappar någon del ner i dörren. Ingen kris, men halvjobbiga att fiska upp. Och drygt att ha skramlande i dörren senare…
  3. Skruva bort de tre skruvarna upptill, vid gångjärnet. Nu händer ingenting eftersom dessa skruvar höll fast en skena som i sin tur håller gångjärnsfästet på plats. Dessutom sitter skenan även fastkilad bakom gummilisten som tätar mot ventilationsfönstret.
  4. Sprätta således bort gummilisten (försiktigt om du vill återanvända den). Du behöver bara demontera den delen av gummilisten som blockerar skenan/fästet. När du gör detta så noterar du snabbt att fönstret börja lossna, så var beredd att fånga upp det så fönstret inte ramlar i golvet och går sönder.
  5. Nu noterar du att glaset sitter fastlimmat i ett gummi- eller plasthölje (eller vad det nu är) som i sin tur är inkilat i fönsterramen. Att pilla ut glaset ur den gamla ramen är det svåraste momentet. Det är inte bara att bända hur som helst, för då har du sönder glaset. Själv använde jag en platt, lång och rejäl skruvmejsel som jag LÄNGST med ramen kilade in mellan glas och ram och sakta, sakta jobbade mig framåt medan jag bände, försiktigt, försiktigt. Det tog säkert en halvtimme innan jag jobbat mig igenom höljet och kunde sprätta loss glaset. Tålamod!
  6. Rengör glaset från gamla lim- och rester av höljet. Lägg en fet silikonsträng i den nya fönsterramen och kläm sedan dit glaset. Använd limklämmor för applicera tryck på ramen, silikon och glas. Låt limklämmorna sitta där i 24 timmar. Själv monterade jag glaset när ventilationsfönsterramen var återmonterad, vilket är en mindre bra idé och inte att rekommendera.
  7. Skrapa bort överflödigt silikon från glaset med ett rakblad.
  8. Återmontera ventilationsfönstret genom att vända på demonteringsproceduren ovan. Det svåraste är att pressa tillbaka den tätande gummilisten utan att ha sönder den. Det kan också bli en del injusterande innan fönsterramen sitter som den ska och passar in.
  9. Klar. Knäck en bärs, det har du gjort dig förtjänt av!

ventilationsfonster_till_nova

Share