Långt innan hjälmar, säkerhetsbälten, brandsläckare och annan primitiv säkerhetsutrustning var uppfunnen tävlades det friskt på träbanor runt om i USA. Board track racing har du säkert hört talas om, en motorsport på två och fyra hjul som nådde sin kulmen sent 20-tal.

Sedan kommer den stora depressionen och sopade alla av banan, sporten inkluderad. Om det nu inte var det faktum att folk dog som flugor på velodromerna i trä som blev spiken i kistan för galenskaperna. Det dröjde som sagt inte länge innan motordrome bytte namn till murderdrome. Det blir lätt så när tvåhjulingar utan bromsar ryter fram i toppfarter om 160 km/h.

Nyligen släpptes det en bok i ämnet, för den som vill läsa och se mer från denna tid då den samlade prispotten i en enda tävling kunde ligga på 25 000 dollar (rätt omfattande pengapott för 100 år sedan).

“The Speed Kings. The Rise and Fall of Motordrome Racing” heter boken som Don Emde satt ihop, och vi får följa Charles “Fearless” Balke och många andra våghalsar över 372 välillustrerade sidor.

Share