Äntligen. En snubbe som vågar sticka ut hakan. Konstnären Johan Zetterquist verkar vara en frän kille med smak enligt senaste numret av den eminenta tidskriften Filter.

Han anser nämligen att all bra offentlig konst görs i diktaturer. Jag, som i övrigt hatar allt som har med diktaturer att göra (förtryck, censur, folkmord, etc), är böjd att hålla med.

Eller för att låna Johans egna ord: “Jag har alltid stört mig på mjäkigheten i offentlig konst”. Bang on target, pal.

Just diktatorers galna hjärnor och ohejdade plundringar av folkets tillgångar leder ofta till att de kan skapa konstverk som är minst sagt storslagna. Inte så mjäkiga.

swords_of_qadisiyah

Exemplen är många, och Johan Zetterquist nämner flera i Filter #29. Som Saddam Husseins skulpturer där ett flertal par gigantiska händer med korsade svärd (gjorda av iranska vapen, beslagtagna under krigen Irak-Iran) ramar in olika vägar.

Att han dessutom är med i SVT:s Konstkuppen (premiär ikväll den 9 januari) där han delar ut bensin i Tierp till balla jänkebilar, får honom knappast att framstå som en man med kass smak.

Här är ett citat ur Filter angående utdelningen av soppa till jänkebilar:

“Jag bestämde mig för att pröva en tes: Hur kan man med politiska medel försköna en stad? Ett av mina förslag i ‘Proposals for Public Art’ är att ge billigare bensin till hot rods och muscle cars eftersom de förskönar stadsbilden. Nu bestämde jag mig istället för att dela ut gratis bensin till snygga bilar. Jag satt på taket till en buss och så paraderade bilarna som kommit dit för att vara med i TV förbi. Sedan sprang programledaren omkring med bensindunkar till dem jag pekade på.”

Skön idé! Vem diggar inte en sådan konstnär.

PS. Jag vill än en gång poängtera att jag inte på något sätt stöttar idén med diktaturer i någon form. DS.

Share