En av de allra mest trogna läsarna (vi kan kalla honom R) av min Sneeky Pete-blogg tillika en heltrevlig kille skickade ett synnerligen intressant mejl för någon månad sedan. Om man är konspiratoriskt lagd vill säga. Och det är man ju.

Så här löd delar av det:

“Jag såg den digitalt remastrade versionen av “American Graffiti” för ett tag sedan. Jag har alltid undrat lite över en replik i filmen. Det är när Falfa och Milner dissar varandras bilar och Falfa säger: “Är den där färgen en blandning av pissgult och spygrönt?” om Milners 32:a.

Den har ju alltid varit gul med dragning åt orange snarare, så det har låtit ologiskt. Men i den restaurerade filmen är ju Forden helt plötsligt grönaktig! Mycket märkligt.

Man börjar ju undra lite om hur den såg ut i verkligheten. Tänk om man haft fel bild av den i alla år. Falfa kanske inte var så färgblind som man har trott. Det tål att tänka på.”

Bifogat mejlet fanns två fotografier, en skärmdump från den vanliga och en från den remastrade versionen av “American Graffiti”. Den grönaktiga tonen i den remastrade kopian tycker åtminstone jag framträder rätt tydligt.

Samtidigt, hur stora växlar vågar man dra? R fortsätter:

“Fast man måste nog kolla bägge versionerna av filmen på samma skärm och i samma spelare för att vara säker på att det verkligen skiljer så där mycket. Skärmdumpar från VLC Player är ju inte helt pålitliga.”

Slutligen, i ett sista mejl skriver han:

“Det där med färgåtergivningen i den digitala världen ska man ta med en nypa salt. Dessutom är den digitalt förbättrade Blue Ray-skivan som bilen ser grön ut i, lite grön överallt om jag ska vara ärlig. I början av filmen ser alla ut att vara lite grönaktiga i ansiktena. Längre in i filmen ser folk nästan normalt grisskära ut igen. Någon övernitisk redigerare kanske har fingrat lite för mycket på inställningarna.

Fast faktum är ju att Falfa säger “puke green” om färgen…”.

Är det läge för alla som äger en gul Ford 32:a att lacka om sina bilar nu? “Sort of a cross between piss yella’ and puke green ain’t it”? Eller… Förmodligen inte, men oavsett vilket blir jag lite lätt misstänksam. Hur många pissgula Milner-Fordar jag än ser på internet…

milnerx2

Share