Smaka på ordet “Postorder”. Är det någon människa under 30 år (och som fått internet med bröstmjölken) – som ens vet vad detta fenomen var och innebar?

Kortfattat: Postorder var endera små annonser i tryckta tidningar – eller hela kataloger med varor – där man kan beställa saker. Inte sällan festligt skumma saker. Typ vakuumpumpar som gjorde vissa kroppsdelar större, raffiga underkläder, små sockor i grälla färger eller… bakaxlar med inbyggda gasturbiner (läs: en variant av jetmotorn).

Det vill säga varor som inte riktigt – av olika skäl – hittade hela vägen fram till vanliga butiker.

Just bakaxlar med inbyggda gasturbiner fanns faktiskt. I början av 60-talet startade Clarence Eugene “Gene” Middlebrooks Jr från Orlando i Florida företaget Turbonique. Turbonique sålde ett flertar skönt knäppa prylar, men den mest galna var “TB-28″/”DS-28”. En gasturbin (kompressor, brännkammare och turbin i ett) som man kunde köpa och montera direkt på sin bils bakaxel.

När den händige hemmapularen var klar med monteringen var det bara att trycka på en knapp och frigöra över 1 000 hästkrafter. På ett bräde.

Så? Smart eller? Så här står det att läsa i en av många recensioner: “An absolutely bonkers system which mechanically attached a liquid fuel rocket to a solid axle and dumped an additional 1 000 HP to the rear wheels at the touch of a button”.

Tjoho. Darwin Awards väntar runt hörnet. Men vad gör väl det när prestandan på strippen som utlovades låg runt mitten-9:or. För den som nu överlevde. Garantierna var förstås generösa. Ett år, 500 timmar (!) eller 10 000 miles (!!).

Att Turbonique gjorde en annons av den kraschade bubblan de monterat en TB-28 på är förstås… underhållande värre.

För övrigt kan man roa sig med att läsa domstolshandlingar, till exempel från den 20:e augusti, 1970. “United States v. Clarence Eugene Middlebrooks, Jr” lyder rubriken, och där står bland annat följande att läsa:

“The defendant designed, manufactured, and sold, through the United States mails, supercharger and turbine kits that were virtually impossible for the average mechanic to assemble.”

USA var och är ett ganska fritt land, om vi säger så. Så när myndigheterna väl tycker att något ska bort från marknaden så tar de till de medel som finns. Som att ta ett leverantör till rätten för att annonsen visade upp X antal delar, men i själva verket krävdes det Y prylar för att få grejerna att fungera.

Som sagt. Vissa varor hittar – av olika skäl – inte alltid till vanliga butiker. Vilket är både trist… och förmodligen bra för hälsan.

Share