Jaha. Jag hade scannat Ebay i månader… Äntligen hade jag hittat de där NOS-bakljusen till Dodge Dart i stationsvagn-utförande, av 1963 års modell. De fanns kvar vecka in och vecka ut. Efter ganska exakt tre månader – när jag insett att bakljus till just Dart-skåp är sällsynta (särskilt i nyskick) – slog jag till.

Grämde mig över att bakljusen kostade i runda slängar 300 dollar, men kunde samtidigt konstatera att A) de är rätt viktiga för bilens utseende samt B) 300 dollar är ganska lite mot vad folk kan vara tvungna att betala för exklusiva NOS-grejer.

Men ändå. Jag hade ju kunnat kustomisera bakljusen. Operera in bakljus från 1964 års Cheva Impala, eller vilka andra snygga bakljus som helst.

För att slippa en dyr fraktkostnad ovanpå en redan saftig slant för bakljusen bad jag säljaren skicka grejerna till en vän i Brooklyn, New York. Då nästan allt jag beställt över nätet hittills har hittat hem till mig – förr eller senare – tänkte jag inte så mycket mer på det. Förrän en månad senare när det stod klart för mig att JÄVLA USPS (aka USeless Postal Service) slarvat bort paketet.

Eller rättare sagt att deras överlämningsrutiner går ut på att ställa paketet utanför dörren och sedan gå. Inga underskrifter eller korrekta överlämningar här inte (som i Sverige). USA är verkligen ett u-land i vissa avseendet. Eller snarare ultrakapitalism. En ekonom har räknat ut att det blir billigare för USPS att hantera överlämning utan signatur än med, räknat i antal bortslarvade paket och den ersättning som då måste utgå till sura paketlösa kunder. Kundens syn på saken? Skit samma. Money talks.

Tur i oturen så var paketet försäkrat. Tänkte jag. Så jag och min vän gjorde i ordning en reklamation. Ytterligare två månader senare, efter “några turer” hos det amerikanska postverket, så står det klart att ersättning utgår. Men knappast de dryga 300 dollar jag lagt ut. Snarare 57…

Kontentan: Se över vad fraktförsäkringen faktiskt täcker. Utgå inte ifrån att hela summan återfås.

PS. Det var ett tag sedan detta hände, och efter det har jag hittat två bakljus i helt ok skick (dock inte NOS) till en kostnad av 50 spänn styck (billigt) plus frakt (betydlig dyrare, c:a 250 kronor per bakljus). Så det har löst sig. Alltså kan man konstatera att förutom att se över försäkringen kan det också vara läge att ha is i magen och inte ha för bråttom. Trots allt. DS.

PS2. Fortfarande irriterad över att ett par NOS-bakljus förmodligen skickats till närmaste återvinningsstation när tjuven inte fattat vad hon/han stulit. Grrr. DS2.

Share