En konstnär som alltför ofta passerar under radarn när det kommer till lowbrow, pop art och kustom kulture är Donny Gillies, mer känd som Dirty Donny.

Varför, det vet jag inte. Det jag däremot vet är att det ständigt är Ed Roths råtta, Jim Phillips skrikande hand eller Von Dutch flygande öga som dyker upp när bra konst diskuteras. Synd. Popkonsten är betydligt omfattande än dessa tre artisters mest kända verk.

Som Donnys konstnärsskap då. Hans historia är förvisso inte jätteoriginell, men den är lika bred som respektingivande och djup. Och en braksuccé.

Donnys karriär tog fart när han fick ett antal månader långt uppdrag av Metallica att måla deras studio, och sedan har det rullat på.

Han har klottrat på Maya Fords (The Donnas) bassgitarr, och givetvis även instrument tillhörandes Robert Trujillo och James Hetfield i Metallica. Konst till flera flipperspel har Donny skapat, liksom kluddat på Top Fuel-bilar. Han har varit med och designat skateboardskor för Vans och haft samarbetet med Snap-On, Fender och Dunlop.

Kort sagt: Donny lever ett liv som många andra bara kan drömma om. Väldigt inspirerande.

På tal om inspiration: För de som vill frossa i färgglada detaljer finns det ett flertal böcker att införskaffa. Som “Pinball Wizards & Blacklight Destroyers: The Art of Dirty Donny Gillies” och “Monsters Revolt! The Art of Dirty Donny”.

När det är dags att uppfostra de egna barnen eller andras osnutna ungar i den rätta skolan så finns målarboken “”Mind Melter: A Coloring Book for the Twisted and Unhinged”.

För övrigt noterar jag att Donny Gillies är född 1974, har ett artistnamn (Dirty Donny) äger en svart muskelbil (1968 års Plymouth Satellite) och en mer quirky vagn (Dodge-van från 1973). Samt älskar att teckna. Låter ungefär som undertecknad som är född 1974, lyssnar till pseudonymen Sneeky Pete, kör svart muskelbil i form av en Nova från 1970 och en quirky vagn i ett Dodge Dart-skåp från 1963. Samt älskar att teckna.

Synd bara att Donny är bra och Pete är mindre bra vid just pennan. Den lilla detaljen…

Styr du webbläsaren hit hittar du för övrigt en intervju med Donny. Rekommenderas.

Share