När en vän frågade mig om jag kunde bistå med lite inspiration inför hans konstruerande av ett flertal kustomiserade tvåhjulingar kom jag snabbt att tänka på konstinriktningen retrofuturism. Delvis för att vännen efterfrågade “Något rymdinspirerat, typ runt 60-talet”, dels för att jag gärna ville inspirera med något som är lika aktuellt idag som för snart sextio år sedan. Ja, till exempel med avseende på att robotar och självkörande fordon är mer på tapeten nu än någonsin tidigare.

Vem passar då bättre att tipsa om än Arthur Radebaugh, en industridesigner som spenderade större delen av sitt liv i bilindustrin.

Denna konstnärliga gigant, särskilt inom just retrofuturism, hade bland annat en stående seriestripp i ett gäng amerikanska nyhetstidningar mellan åren 1958 och 1963. Den hette “Closer Than We Think!”. Som en modern Jules Verne skådade Arthur rakt in i framtiden med sin penna och hjärna, och fram trädde en bild av allt möjligt och omöjligt. Ja, omöjligt då alltså.

Stripparna hade rubriker som “Time Machine Camera” (en skärm med augmented reality, typ), “Follow the Sun-House” (fräsig villa med solpaneler där hela huset roterar i takt med solens rotation), “Robot Railroading” (självkörande tåg, vilket finns idag i form av tunnelbanor) och “Quick-Change Car Colors” (lackfärg som byter kulör snabbt som attan, och där lacken även kan stöta bort smuts).

Detta var fyra av många, många framtidsscenarier som herr Radebaugh skissade fram. Men missa för allt i världen inte “Motopia” eller “Rebuilding People” (mänskliga reservdelar), två scenarier som väntar runt hörnet. Eller “Robot Warehouses”, det vill säga företeelsen fullt automatiserade centrallager som slagit igenom rejält världens över de senaste åren.

Missa inte heller alla fina tidningsomslag, reklamkampanjer, mässaffischer och planscher som Arthur Radebaugh ritade, bland annat åt Motor, Motor Magazine, The Chicago Tribune, Popular Science, Bohn och Mechanix Illustrated.

Just det. En sak till du inte får missa är Arthurs rullande studio, en ombyggd Ford Thames-van. Väldigt häftig och före sin tid.

Mycket hittar du genom att besöka ditt lokala bibliotek (om inte annat genom att beställa böcker/tidningar till det), eller bara söka på Google. Därefter finner du att dåtidens framtid, gav en snyggare samtid.

Share