Innan datorerna, tv-spelen och hemmabioanläggningarna gjorde entré i våra hem var flipperspelshallen den naturliga samlingspunkten. Dessa lokaler, som främst kallades för arkadhallar för där fanns även spelmaskiner, var en sensation för alla sinnen. Doften av varm elektronik blandades med tjoffandet och blippandet från ett antal coola apparater, och allt sveptes in ett färgglatt sken från tusentals blinkande lampor i lika många färger.

Det var i arkadhallarna som mitt stora intresse för god popkultur och cool mekanik grundmurades. Ett intresse som med tiden växte till sig och utökades till att inbegripa amerikanska bilar som också de luktade, lät och lyste.

Om jag är ensam? Knappast. Jag har upprepade gånger testat att fråga biltokiga vänner vad de tänker på om jag säger “Williams, Data East, Gottlieb, Bally och Stern”. Flipperspel blir svaret. Varje gång.

Ja, som ovan hette tillverkarna när det begav sig. Idag ser man inte flipperspel särskilt ofta. Tyvärr. Därför är det med stor glädje jag kan rekommendera Budapest Pinball Museum, eller Pbal Galéria som stället heter på originalspråk.

Ungern är väl kanske inte det första landet jag kommer att tänka på när det gäller flipperspel, men som alltid brukar det finnas något fränt att se och uppleva var man än reser. I Budapest är det alltså flipper som gäller.

Cirka 130 maskiner står uppställda i lokalerna, och Pball är mig veterligen det största museumet i ämnet i Europa.

Öppettiderna är onsdag till fredag mellan fyra på eftermiddagen och midnatt, lördag från två till midnatt och söndag från tio till tio på kvällen.

Fysisk adress och allt det andra du behöver veta (när du tackar ja till familjens förslag om veckoslutsresa) hittar du här.

Share