Har du nått den gyllene medelåldern? Börjat gubbsucka när du sätter dig ner i soffan? Lite stel om morgonen kanske. Då är dokumentärfilmen “Grumpy Old Skaters” något för dig.

“Inte helt 100”, som filmen heter på svenska, handlar om de 50-åriga skejtarna Janne Loftén och Johnny Sandberg som träffades första gången för 35 år sedan. Allt sedan dess har de hängt, trots att de är ungefär som blåbär och lingon. Lika som katt och råtta. Passar tillsammans som vatten och olja. Ett strävsamt gammalt par som inte slarvar bort chansen att kivas lite.

Ja, för det de två har gemensamt är skateboarden och att de gillar att skapa och skruva. Sedan radar skillnaderna upp sig i ett långt pärlband. En är lite vresig, och halvskarp i talet. Den andra mjuk, släpig och lite förvirrad. Janne är industridesigner och Johnny är bagare.

Under ett års tid har dokumentärfilmarna Christopher Sanitate och Klas Hjertberg följt de båda vännerna. Å vilket år sedan.

Loftén och Sandberg är ständigt på jakt efter “den perfekt poolen” där de sitter och gnabbas i sin Dodge A100. Det är en intensiv diskussion, precis som när surfarna jagar den perfekta vågen, eller bilfantasterna drömmer om ladugårdsfyndet med versalt L.

Den perfekta poolen kanske de hittar, eller också inte, det låter jag vara oskrivet. Men den pool Janne och Johnny gärna vill skejta ska återfinnas på hemmaplan, i Sverige. Det är en sådan där historia utan hörn och raka vinklar. “Det ska finnas en. I Uppsala. Tror jag. Eller var det Täby? Tullinge! Det var någon som pratade om den redan 1982. Eller?”.

“Inte helt 100” är en jättefin historia om att vara sig själv, och leva som man vill. Inspiration för alla, en påminnelse om att det aldrig för sent att börja leva. Bara gör’t!

Ska man sammanfatta Grumpy Old Skaters så är det nog med Jannes ord “Skateboard har alltid funnits där, i glädje och sorg. Det är så överdrivet på något sätt. En koncentrat av uppmärksamhet och hastighet”.

Låter på pricken som passionen för bilar, om du frågar mig.

Du hittar mer information på www.grumpyoldskaters.com. Filmen kan ses på SVT Play fram till 28 februari 2019.

Share