2014-01-15-han-malar-din-jacka-1

Rubert heter en snubbe från Storbritannien som målar prylar gjorda av läder och skinn. Vanligtvis jackor, men även andra föremål.

Det är emellertid just jackorna som jag finner intressanta. Detta eftersom Rubert pysslar med det som kallas Nose art. Det vill säga att man från första världskriget till Vietnamnkriget dekorerade till exempel stridsflygplan och flygarjackor med allt från pinuppor till seriefigurer. Detta i syfte att stärka moralen hos de som är ute i krig.

Rubert har målat på uppdrag av kunder allt sedan 2008 och har med tiden blivit duktig med penseln. Kunderna kommer från hela världen, så väl Sverige som Kina.

Motiven är som sagt Nose art, men också musikrelaterad konst. Fattas bara annat med tanke på att främst hårdrocksvärlden länge sprungit runt med målade skinnjackor. Ruberts målningar spänner alltså över ämnesområden från Betty Page till Iron Maiden och Watain.

Det kliar onekligen i fingrarna. En hobby till kan väl inte skada? Jag köper ett par penslar för ändamålet, och lite akrylfärg. Sedan förbereder jag skinnet för målningen, utför den och kör så det ryker.

Eller så skickar jag önskemålet om en frän A-2:a med Wile E. Coyote som kastar bomber på Roadrunner till Rubert.

Förresten, här hittar du honom: http://www.paintedleatherjackets.com

2014-01-15-han-malar-din-jacka-2

Share