Har du liksom jag ett par gula hörselkåpor när du kapar och slipar? Tänkte väl det. Eller ja: De var gula en gång i tiden. Nu är kåporna mest äckliga efter 20 års användande. Det vill säga fulla med bakaxelolja, öronvax och slipdamm.

Det är dags att unna sig något nytt. Om inte annat för att sannolikheten att du faktiskt använder hörselskydd när du behöver det ökar om skydden är fräscha, användbara och rentav snygga.

Så vad för hörselskydd ska man välja? Helt klart är att det finns tämligen många varianter förutom de klassiska, burkformade och gula öronpropparna eller kåporna i samma kulör som redan omskrivits.

vi kan väl börja med märket Decibullz. Här finns det en del alternativ, men grundtanken är att man häller varmt vatten på dem och sedan smetar ut skydden efter den egna öronformen så att de bokstavligen sitter som gjutna. Bra grej.

Peltors hela soritment är förstås värt att titta närmare på, liksom 3M. När det kommer till kombinationen Peltor och 3M så har de båda företagen samarbetat och tagit fram 3M Peltor Tactical Earplug, TEP-200.

Nu pratar vi trådlösa snäckor man kan spela upp vad som helst i (mobilsamtal från svärfar, information från kommunikationssystemet Rakel om man har ett sådant jobb eller hårdrock). Fördelen med detta hörselskydd är att det är nätt och fint, med många användningsområden. Nackdelen? Prislappen som landar på drygt 2 800 spänn.

En billigare variant som idag inte erbjuder ljud, men väl är nätta, snygga och små, är öronpropparna från Earos. Runt 400 kronor kostar dessa.

Mer kostnadsmässigt motiverande är en annan produkt från redan nämnda 3M: Deras kolvformade öronproppar “Pistonz”, ett samarbete med NASCAR.

Detta får mig att tänka på alla de gånger jag försökt få barnen att bära hörselskydd, exempelvis vid motorarrangemang. Numera går det bra och lätt, men så har det inte alltid varit. Bästa sättet att få ungarna att bära skydden är att hitta roliga sådana. Till exempel kåpor formade som Goodyear Eagle-däck, eller som sulor till valfri stöddig monstertruck.

Är man ovanligt barnslig – och det är man ju – så kan man ju även låna dem själv någon gång…

Lite mer seriösa kåpor är de från David Clark. Faktiskt riktigt snygga och sofistikerade. Men så är gör företaget vanligtvis hörselskydd till exempelvis piloter också. Och det amerikanska flygvapnet.

Slutligen kan jag konstatera att den som sneglar på hörselskydd som vänder sig till jakt- och skyttebranschen kan hitta en del öron- och ögongodis. Silencio tillverkar den snygga modellen Magnum som doftar 60- och 70-tal rakt igenom. North (och modellen “Gun Muffler”) kan man hitta på Ebay för en femtiolapp och är toksnygg i all sin fyrkantighet.

David Clark Model 10A.

Share