När en svensk replika av custombygget Camaro F-Bomb för ett tag sedan dök upp till försäljning på Blocket och en bild på det superfräsiga originalet (tillhör David Freiburger, chefredaktör på Hotrod, och är därtill en av bilarna i Fast & Furious 4) poppade upp i skallen kom jag samtidigt att tänka på företeelsen “Word War II Bomber Nose Art”. Eller kort och gott: Nose art. Det vill säga kurviga kvinnor målade på flygplansnosar. Camaron har förvisso ingen pinuptjej på sin framskärm, men motivet för helt klart tankarna till andra världskrigets utsmyckning av bombplan. För flygplanens “motivlackeringar” föreställde inte uteslutande hel- eller halvnakna kvinnor utan kunde även utgöras av andra motiv.

Ja, pinstriping i all ära, men det är läge att även prova på lite annan utsmyckning i customsammanhang. Omväxling förnöjer, som det heter.

Att hämta inspiration från konst klottrad på Flygande fästningar (Boeing B-17) och andra fräcka bombplan är inte bara j-vligt ballt, det passar också i princip alla bilar. Från 30-talets hot rodar till 70-talets muskelbilar.

Historien bakom att måla stridsflygplan återfinns på en otrolig mängd olika webbplatser på internet om du är sugen på att läsa mer (sök på “Bomber nose art”). Så det behöver jag inte redogöra för här. Det kan väl dock sägas att fenomenet slog igenom på bred front under ovan omskriva världskrig för att sedan fortsätta att användas under Korea-, Vietnamn- och Gulfkriget.

För övrigt har så väl det amerikanska flygvapnet så väl som det brittiska numera förbjudit pinuptjejer på flygplan. Fånigt. Det är en viss skillnad på vacker konst och kvinnofientlig porr.

flygplansnos.jpg

Här kan du läsa mer: http://www.nose-art.net

Share