För några helger sedan besökte jag som tidigare rapporterat Classic Motors bilträff på Barkarby flygfält. Förutom en rad trevliga bekantskaper i form av fina fordon tog jag mig också en pratstund med tidningen Classic Motors oljige stjärnreporter Jim Lundberg. En trevlig och avslappnat man, med grymma mekerfarenheter.

Naturligtvis passade jag även på att införskaffa ett signerat exemplar av hans nya verk Stora tvåtaktsboken. Jag är ju trots allt tvåtaktstok med en pågående renovering/customisering i garaget.

Efter några veckors sträckläsande kan jag bara konstatera: vilken trevlig bok!

Den innehåller precis allt det där man undrar över, men kanske inte alltid vågar fråga. Eller ens visste att man kunde fråga om.

I en vanligt reparationshandbok står det exempelvis “Byt lamellkorkarna”, i Stora tvåtaktsboken är arbetet beskrivet steg för steg, i bilder och ord. Dessutom står det VARFÖR något ska göras, inte bara ATT det ska göras. Därtill tillkommer en rad allmäna tips om vilka specialverktyg man kan komma att behöva, och hur man tillverkar dem. Plus en rad andra matnyttigheter, alldeles för många för att redogöra för här. Allt serveras givetvis toppat med Jims underfundiga humor.

Faktum är att Rödqvarnarenoveringen med hjälp av Jims bok nästan känns som att fuska i patiens.

stora_tvataktsboken.jpg

Share