Snart fyller jag gubbe. Det vill säga 40 år. Det känns märkligt. Jag känner mig inte alls som en gubbe, snarare som 23-någonting.

Mitt största intresse – jänkebilarna – är väl förvisso ingen purung hobby det heller. Den har funnits i Sverige nästan lika lång tid som i USA. Samtidigt är jag övertygad om att detta intresse är en av anledningarna till att jag fortfarande känner mig ung.

En hobby med anor var det. Vid det här laget finns det gott om tryckt information om kulturen att konsumera, detta tack vare det genuint seglivade intresset för jänkebilar i Sverige. Som tidningen Colorod, till exempel.

Colorod, som existerade mellan 1970 (ett nummer) till en bit in på 80-talet, är en orgie i jänkebilskultur. Snacka om ett frosseri i dåtidens stekheta trender, som upphissade kupor (!), slot mags på alla typer av bilar, snedställda framljus, zoomies, asfräna funny cars och så vidare.

Själv är jag en lycklig gubbe to be. Jag lyckades nämligen härförleden köpa större delen av alla nummer av Colorod i gott skick för dryga tusenlappen. Två kartonger bilkultur från en antikvariat i södra Sverige. Wow! Vintern är räddad.

colorod_2

colorod_1

Share