Hur stärker man familjebanden bäst? Med hjälp av en fin jänkebil, förstås. Men inte vilket vrak som helst går bra. Det ska vara en AMC Javelin. En AMC Javelin SST.

amc_javelin_sst_1969.jpg

Namn?
– Per & Emma Egemar (far och dotter).

Varför valde ni just en AMC Javelin SST från 1969?
– Det är en ovanlig bil som inte tillverkats i många exemplar (cirka 17 000). Det är även en väldigt snygg high performance-bil.

Vad har du eller rättare sagt ni för ambitioner med ert bilbyggande?
– Mer o värre! Att ha roligt med bilen tillsammans med andra likasinnade. Bilen ska kunna användas på gatan och inte bara på strippen. Och även kunna spöa frugans Chevrolet Caprice Custom Cupé 1966 med 396 big block. Hoppas hon inte läser det här!

Hur mycket tid och pengar har ni lagt på er bil hittills?
– Ännu har vi inte lagt ner så mycket pengar på bilen, det har varit mer åkande efter bildelarna som behövts… Tid har det lagts ner en hel del eftersom bilen saknade många viktiga delar vid köpet som var nödvändiga för att få igenom den i besiktningen.

Vad har varit svårast att lösa, och hur bar ni er åt?
– Inga större problem har stöts på hittills.

Vilken del av bilen är ni mest nöjda med? Varför?
– Att den är ombyggt till den grymmare 70:ans modell. Att den är Go Package-utrustad som till exempel Power Blister-huv med fungerande ram air och 360 Typhoon-motorn, Edelbrock R4B-insug med AMC-logga och Mark Donohue-spoiler som skapar karaktär till bilen.

Vad återstår att göra?
– Ganska mycket småpyssel, en bil blir nästan aldrig perfekt. Till exempel bälten vore bra att ha i bilen.

Vilken bil är Sveriges snyggaste?
– Mark Donohue Javelin SST från 1970, som byggdes i 2501 exemplar.

Share