När tämligen svulstiga och pampiga arkitektur-, konst- och formgivningsstilen Art Deco gick i graven stod Googie (också benämnd Populuxe) och lurade runt hörnet.

Varför är det intressant, tänker du? Jo, av den enkla anledningen att Googie/Populuxe tar avstamp i rymd- och jetåldern samt amerikansk bilkultur (tänk det sena 50-talets fordon). Stilen karakteriseras av uppåtsvepande kurvor och geometriska former samt användandet av glas, stål och neon. Googie präglas av rymdålderns mönster att skildra rörelse, detta i form av bumeranger, jetmotorer, flygande tefat, atomer och paraboler.

Alltså är Googie en utmärkt inspirationskälla för dig som bygger kustoms, hot rods och kanske också muskelbilar. Ett sätt tänka i nygamla former men hämta detaljer från andra universum än de som redan är både utforskade, bebyggda och faktiskt ganska trångbodda. Trevligt med frenchade strålkastare och scallops, men det finns kanske fler designidéer.

Kända exempel på Googiestilen? De finska Futuro-huset, Theme Building på Los Angeles International Airport (LAX), den äldsta nu operativa McDonalds-restaurangen (tredje i ordningen att uppföras) i Downey, Kalifornien och superkända “Välkommen till Las Vegas”-skylten är några.

Arkitekter att hålla koll på är John Lautner (Chemosphere House, The Silvertop), Wayne McAllister (El Rancho, Sands Hotel) och Betty Willis (redan nämnda Vegas-skylt).

Som du förstår finns det hur mycket som helst att skriva om Googie, samtidigt som utrymmet är begränsat. Så jag slår ett slag för dessa böcker: “Googie Redux: Ultramodern Roadside Architecture” och “Googie: Fifties Coffee Shop Architecture” av Alan Hess, “Mid-century By the Bay” av Heather M. David, “Lautner” av Barbara-Ann Campbell-Lange, “The Leisure Architecture of wayne mcallister” av Chris Nichols och “Populuxe” av Thomas Hine.

tillbaka-till-framtiden-8

tillbaka-till-framtiden-7

tillbaka-till-framtiden-2

Share