Sugen på att att måla något på din bil? Typ en logga, kanske en text i stil med “Motown Missile”? Pinstripa sig lite? Flammor? Lettering?

Det var jag. Så jag köpte en bil där lacken inte var den finaste. Faktum var att lacken var skitful (Volaren), så jag sålde eländet och köpte en annan bil (Darten). Dodgens lack är inget vidare den heller, men bra mycket bättre än Plymans primergråa elände. Bra nog!

Vem minns en fegis? Bara gör’t, liksom. Ska man ens bli bättre än urusel måste man måla, måla, måla. Det är ett hantverk, och ett hantverk kräver tusentals timmar. Å ett par tusen till.

Här är några tips på vägen, om du är sugen. Baserade på de erfarenheter jag införskaffat efter att ha gjort mitt första motiv på en av Dartens framdörrar.

 • Måla på en bil som du inte är allt för rädd om, men inget vrak heller. En poäng är att du ska våga stå för slutresultatet, och våga visa det för omvärlden efteråt.
 • Det är slutresultatet som räknas – inte vägen dit. Det fick jag lära mig av en av Sveriges bättre pinstripare.
 • Det är en god idé att spä ut färgen oavsett vilken teknik du använder. Men blanda inte för mycket färg på en gång, du riskerar då att behöva kasta överskottet (eller hitta ett smart sätt att spara färgen till nästa tillfälle).
 • Rengör pensel då och då. Särskilt om du är långsam. Färg torkar och penseln stelnar. Påverkar målningen markant.
 • Stödpinne är bra! Ja, som stöd för den handen som målar. Sök på “mahl stick” på nätet så förstår du.
 • Att måa kräver absolut koncentration. I alla fall av mig. Det är som prickskytte ungefär. Man blåser hjärnan fri från allt.  Om du inte orkar vara koncentrerad, måla inte annars. Problemen kommer att börja hopa sig och du blir bara irriterar. Bättre då med ett positivt flow. Framgång föder framgång.
 • Du kan alltid torka bort misstag med lösningsmedel på trasa innan det torkat. Se till att ha smala remsor tyg redo.
 • Ugnsrengöring sägs fungera för att ta bort en hel målning. Om man blir missnöjd. Har inte provat. Tycker det verkar fegt.
 • Hitta DIN pensel du funkar bäst med. Själv började jag med – och använder fortfarande – spetsiga syntetpenslar från Panduro i två olika storlekar. De är rätt styva, och håller inte mycket färg. Men de ger mig absolut kontroll. Givetvis har jag även svärdsläpare och andra fancy penslar, men de får vänta till jag skaffat mig tillräckligt mycket kunskap och självförtroende.
 • Som sagt: Framgång föder framgång. Inte glömma när det känns lite motigt.
 • Jag började med stora fält och slutade med konturlinjer. Rätt eller fel – men det fungerade för mig. Nästa gångar tror jag dock att jag ska testa omvänt läge. Testa dig fram.
 • Det finns rätt mycket att tänka på genom hela processen – Skynda långsamt! Tänk först, måla sedan.
 • Jag började med att måla upp mitt motiv i naturlig storlek på papper med blyerts. När jag var tillräckligt nöjd så skapade jag ett antal hål (med nål) längst med konturlinjerna. Därefter tejpade jag papperet på ytan jag skulle måla, och tryckte en mjuk blyertspenna i varje hål. Så var konturerna överförda och jag kunde börja måla. Blyerts suddade jag sedan bort där det behövdes, och rengjorda ytan efteråt (sudd lämnar lite fett efter sig).
 • Akta dig så du inte får färg på händerna som du sedan applicerar på bilen… Lätt att missa, och snart blir detta lätt permanent…
 • Det är skillnad på svart och vit färg. Det är lätt att lägga vit färg i till exempel konturlinjer (även på grå färg) medan svart svårt för det äter upp allt ljus.
 • Har du möjlighet, labba gärna i datorn innan du målar. I alla fall i början. Lättare att testa motiv, färger och komposition då.

Det var väl allt just nu? Om jag inte glömt något. Då uppdaterat jag listan.

Nästa målning blir ett motiv på bakluckan… En sköldpadda tror jag bestämt, samt en hälsning till bakomvarande bilister…

Jag testade olika motiv och lösningar i datorn först. Ett tips om du kan/vill.

På väg…

Ta ett steg tillbaka och kolla från olika vinklar så ser du hur linjerna löper. Just mitt val fungerar så där. Men… Ibland får man tänka “Hur gjorde de förr?”… 😀

Testade lite fetare skuggning i datorn. Kan absolut vara en modell.

Share