2014-05-19-under-radarn

Esse, non videri. Familjen Wallenbergs motto. Det är jag förtjust i. För oss som egentligen inte är så bekanta med latin betyder frasen “Vara, inte synas”. Eller mer fritt översatt: “Verka, men inte synas”.

Exakt. I fordonssammanhang är det förstås sleepers jag skriver om.

Jag älskar dem. Diskreta, men rejält med hästkrafter att förfoga över.

Älskar dem, det gör även inte helt okände författaren Tommy Lee Byrd. Så till den milda grad att han för några år sedan snickrade ihop boken “Street Sleeper: The Art of the Deceptively Fast Car” och fyllde sidorna med högpotenta vargar i lammkläder.

Eller vad sägs om en Pontiac Tempest Lemans som gör 402 meter på 8,92 sekunder med en utgångshastighet en bra bit över 200 km/h. Om de närmare 1 200 hästarna skvallrar bara feta bakdäck. Jepp, 1 200 BAKHJULSHÄSTAR.

En Pontiac Grand Prix från 1970 skäms inte för sig, den heller. Bilf-n väger nästan 2 ton, men 467 kubiktum under huven får besten att göra kvartsmilen på nio sekunder. Det är baske mig respekt. Mickey Thompson-sulorna där bak – med specifikationen 315/60R15s – borde dock avslöja att här kan det finnas resurser.

En Buick Skylark från 1972 är även den sjukt frän. Höga tior med ett litet sportigt scoop som enda signal om eventuella muskler under läppen är väl kanske inte vad man förväntar sig av bilen, även om den händelsevis mycket väl skulle kunna vara en bil med muskler. Poverty caps (som inte är så fattigt längre då de numera kostar en slant) och rätt spinkiga gummin gör att Buicken smälter in rätt bra i sin omgivande miljö.

På tal om navkapslar så har du väl redan sett Kurt Urbans “Super Sleeper Nova” med sin turbotrimmade LS2:a om 1 160 hästar, och det samma gäller Sean Whitleys Chevrolet C-10 Pickup från 1970 (känd från tv-serien Street Outlaws). Med i boken är de, hur som.

Ja, så där fortsätter det. Med vissa avbrott för udda fåglar som en Corvettebestyckad Volvokombi och den fulaste men kanske fränaste sleepern av dem alla: en sen 70-talare i form av en Mercury Zephyr med dryga 500 hästar. Två 76 mm turboaggregat får den där halv-Forden att röra på sig. Duktigt bra därtill. Kommer du någonsin förlåta dig själv om mormor dyker upp vid rödljuset för att sedan hänga av dig likt en gammal skitig handduk?!

Näe. Köp boken. Läs. Lär.

Share