Huvudrollsinnehavare med sydstatsmössa, hillbillys och rednecks om vartannat. Knäppa poliser som hoppar på stället och vevar på armarna. Mycket banjo och asfaltskrikande däck på grus. Peka, skratta, gapskrik och slå i dörrar-buskis i kubik.

Det är som om Åsa-Nisse, Benny Hill, Mr Bean och hela gänget från The Little Rascals bestämt sig för att de ska köra jänkebilar, dricka bärs, imponera på det motsatta könet och leva rövare.

Eat My Dust må ha det tunnaste manuset i filmhistorien, men det är också skrivet med ett blödande hjärta för den vanliga enkla människan och slapstick utan pk-ambitioner.

Det är massor av under bältet-humor, det är rått, men det är också hjärtligt och innerligt. Uppenbart dåligt trickfilmande varvas med dagisstunts för sandlådan. Allt nedtryckt i rödnackarnas paradis, en dammig stad med mycket hö någonstans i södra USA.

Så till frågan som på något sätt ramar in hela filmen: Hur många personer får plats i en Chevrolet Camaro från 1968? Många!

På tal om bilar så är det kul att jänkebilar med stora V8:or körs på det sätt som de var ämnade för: hårt, brutalt, snabbt och skoningslöst. Det är långt från dagens släpkärredrottningar det!

Dessutom är det väl ett antal miljoner med dagens pengamått mätt som går upp i rök. Bland bilarna som körs sönder och samman märks Buick Lesabre från 1966, Dodge 330 från 1968, Dodge Charger 1968 och 1970, Mercury Meteor från 1963 och en fräck Ford Galaxie 500 från 1966. Ja, förutom redan nämnda Chevrolet Camaro som också får sig några rejäla törnar ute i den kuperade terrängen.

Anekdot: Det är manusförfattaren och regissören Charles Byron Griffith, mannen bakom underbara a- och b-skräckisar som The Little Shop of Horrors, It Conquered the World och A Bucket of Blood, men också stencoola Death Race 2000 (den från 1975), som skrivit och regisserat Eat My Dust. Det märks. För trots att det handlar om västvärldens allra billigaste verktyg för att skapa underhållning så är hantverket också präglat av kvalitet.

Skål för det! Och gasen i botten!

Bilbetyg: 7/10

Filmbetyg: 4/10

eat_my_dust.jpg

Share