Bara den festliga filmtiteln gör mig nyfiken. Tuff Turf. Wow! Att filmen hajpats hårt ett flertal gånger av garagepolaren K gör mig inte mindre intresserad av rullen. Enligt K så var det i och med Tuff Turf år 1985 som hans våldsamma ha-begär efter en Chevrolet Camaro från 1968 uppstod. En Camaro med en svart skiva av plexiglas framför framlyktorna och grillen, och fläskigt upphissade hi-jackers. Mattsvart. Feta baksulor. Rå.

Ja, du förstår ju själv varför jag blir upphetsad.

Och ja, de högt uppskruvade förväntningarna infrias. Filmen handlar om Morgan Hiller som dras mellan två personligheter. Dels är han den begåvade killen som har det väldigt förspänt i skolan och knappt behöver plugga för att klara det mesta med bravur. Dels vill han vara den lite tuffare snubben som kör ball jänkebil och får brudarna på fall.

När han revolterar mot den äldre välartade brorsan och hela den välkammade familjen och väljer den tuffare vägen går det givetvis åt skogen. Saken blir inte bättre av att Morgan Hiller både är stolt och envis.

Manusförfattare och regissör har inte duckat för att blanda in element från musikalen Grease och ungefär alla tidigare high school-filmer som de sett. Så du kan ju gissa slutresultatet och ungefär hur mycket 80-tal som filmen doftar. Och därmed om du kommer att gilla filmen, eller inte.

Helt klart är att om du gillar jänkebilar så kommer du att få en hel del av den varan, till exempel tidigare nämnda Camaro och en ljusblå Ford Mustang från 1968. Dessutom vimlar det av amerikanare i kulisserna, som Buick Lesabre, Ford F-100, Plymouth Barracuda och en herrans massa Impalor och Capricer.

Bilbetyg: 7/70

Filmbetyg: 6/10

tuff_turf.jpg

Share