Drive Angry öppnar riktigt snyggt med det stentuffa flexandet med Buick Riviera-loggan (och bilen i sig, förstås). Filmen är också riktigt cool mot slutet när en av huvudrollsinnehavarna gör entré i en brinnande Chevrolet Chevelle SS från 1971. Däremellan innehåller Drive Angry helt klart ett antal höjdarscener, vilket bland annat inbegriper fordon som Chevrolet One-Fifty från 1957, Dodge Charger från 1969 och en Ford Bronco från 1987.

Synd bara att jag har så förbannat svårt för Nicolas Cage. De enda två filmerna han gjort (vad jag kan minnas) där hans plågade uppsyn och än mer ansträngt trasiga röst gör sig bra är Wild at Heart och Leaving Las Vegas. Resten av hans rullar är ett enda långt stönande och stånkande, ett “Hej vad jobbigt det är att vara jag, å så trumpen jag är, jag ser ut som en trött, gammal och ledsen hund”.

Det är faktiskt tur att filmen har en tuff karaktärskådis till, en som är sju resor fräckare: William Fichtner. Det får Drive Angry att lyfta avsevärt.

Det genomgående religösa temat har väl även det sina poänger, rent underhållningsmässigt. Frågan är dock om inte amerikanerna lägger större vikt vid det än vi i det sekulariserade Sverige.

För övrigt detta den enda filmen jag känner till där en farsa blir misshandlad med sin egen dotters lårben. Bisarrt nog? Jo. Tyvärr håller varken dialogen, antalet lurkar, rednecks och exponerade kvinnobröst eller dramaturgin för att utnämna Drive Angry till en angenäm Grindhouse-rulle.

Det är faktiskt först i slutet som det blir kristalklart att manuset är något mer än en enda lång ursäkt för biljakter, att bränna däck och visa nakna kvinnor.

Bitvis bjuds dock tittaren på en rapp dialog med brutala undertoner. Ett exempel bland flera är när The Accountant medelst avslaget baseballträ naglat upp en kvinnomisshandlare vid namn Frank i väggen.

The Accountant:
– What kind of car Frank? (tapp, tapp på baseballträet, vilket får Frank att vrida sig i plågor)

Frank:
– 69 Charger, you fuuuck!

The Accountant:
– 440 or Hemi?

Frank:
– f-f-four-forty…

The Accountant serverar en obetalbart besviken min under bråkdelen av en sekund. Obetalbart snyggt.

Synd att vissa andra scener är så uppenbart datorgenererade. Som när The Accountant gör entré i en flygande lastbil. Men det får väl jag tugga i mig. Filmen som helhet bjuder på tillräckligt med underhållning för att jag inte ska känna mig lurad på den tid som filmen tagit att se. Och för att rekommendera den som skön söndagsunderhållning när du ligger bakfull i soffan.

Bilbetyg: 7/10

Filmbetyg: 5/10

chevrolet_chevelle_ss_1971.jpg

Share