Buick GS 1971, Chevrolet Nova 1972, Pontiac Grand Prix 1970, Plymouth Satellite 1971, Ford Gran Torino 1973… Det går att räkna upp hur många sköna 70-talare som helst som rullar runt i filmen Invincible från 2006.

Men Invincible är per se inte en bilfilm, utan är ett drama som bygger på verkligheten och som handlar om den amerikanske fotbollsspelaren Vince Papale som var en av de äldsta spelarna att ta plats i NFL när det begav sig. Det som regissören Ericson Core glädjande nog har gjort är att använda sig av bilar som tidsmarkörer. Och då pratar jag inte om en bil eller tio. Ericson Core måste vara biltokig eftersom amerikanska jänkejärn förekommer i någon form i var och varannan scen. Och givetvis – en rulle behöver inte vara en enda lång biljakt för att vara en bilfilm, något den här filmen visar.

I övrigt är Invincible en tvättäkta feelgood-film om en människa som får sitt liv mosat, som reser sig ur askan och vågar satsa på nytt och på sin dröm. Detta trots ständiga ifrågasättanden från omgivningen. Dessutom finns det en ständigt närvarande känsla av att Vince Papale kanske bara har 99,9 procent av det han behöver för att lyckas. En bekant känsla många av oss ibland drabbas av, vilket skänker filmen en extra dimension och tittaren en viss trygghet. Inte minst när det visar sig att Vince Papale faktiskt har vad som krävs.

Att filmen lunkar på i ett föredömligt lågt tempo som verkligen andas dåtid – ett lite märkligt grepp 2006 – är bara positivt. Var dock beredd på att det är de stora penseldragen som används för att måla upp denna historia. Fast vi ska samtidigt inte glömma att Invincible har begåvats med ett vansinnigt knäckande snyggt foto, vilket gör att jag kan ha överseende med en del av de klyschor som jag matas med.

Och för att du inte ska glömma bort det: Invincible utspelar sig alltså på 70-talet. Det årtionde som vi gick fram till tv-apparaterna för att skruva upp eller ner volymen. Sååå coolt! Jag vill ha valda delar av min manuella värld tillbaka!

Bilbetyg: 5/10

Filmbetyg: 5/10

chevrolet_nova_1972.jpg

Share