Om jag förstått Death Race 2 rätt – och det har jag nog då filmen inte innehåller något som kan missförstås – så finns det inte mycket att orda om. Death Race 2 är rätt och slätt en prequel till Death Race som kom för några år sedan, och handlar om tiden före och i samband med att Death Race skapas. Detta i en dyster och mycket cynisk framtid där fängelsekunder som tar kål på varandra utgör underhållningen i tv-apparaterna.

Gissa om filmen bjuder på många kraschande bilar och våldsamma slagsmål, och har inte så lite gemensamt med The Running Man (vilket också Death Race har).

För mig som är sjukt svag för både fängelsefilmer och bilfilmer skulle denna film kunna innebära dubbelbingo. Att favoritskurken Danny Trejo dessutom medverkar gör Death Race än mer lovande. På papperet alltså. För den tuffa grundidén förvaltas så dåligt, så dåligt. Det gör Death Race 2 till en acceptabel matiné en regnig söndagseftermiddag. Om den går på tv och jag slipper betala för att se den.

Filmen släpptes för övrigt direkt till dvd och bluray, vilket kanske berättar något om filmskaparnas ambitionsnivå. Death Race 2 innehåller alltså trevlig c-action med dagens mått mätt. Något för en historielös 16-åring utan särskilt många sedda filmer på sitt samvete att bli imponerad av.

För oss andra är det stora glädjeämnet – som du kanske kan gissa – själva bilarna. En korpulent Dodge-pickis, en Buick Riviera från slutet av 60-talet och en Pontiac Trans Am tillhör mina favoriter.

Den som konstruerat bilarna och dess vapen verkar också ha tänkt lite grand, i alla fall ibland. Vapnen är coola, och försvarsmekanismerna likaså. Att Mustangen kan släppa sin bakre sköld (The Tombstone!) och därmed blottar bensintanken som är monterad direkt bakom är dock så där listigt. Att samma Mustang har självmordsdörrar är däremot coolt.

Å så en liten kul anekdot: manusförfattarna Tony Giglio och Paul W. S. Anderson har mycket stilfult lånat företagsnamnet Weyland Corporation från Alien-filmerna. Kaxigt. Ett genomruttet företag expanderar och ger sig in i ytterligare en stinkande bransch! Men det är också en av få finesser i denna renodlade actionfilm där herrejösses-våld och sprängalltsomrörsig-mentalitet befinner sig i fokus.

Bilbetyg: 4/10

Filmbetyg: 3/10

death_race_2.jpg

Share