Året är 1965, och det är Halloween. Den lokala hamburgerrestaurangen Tubby’s Drive-In, mötesplatsen för traktens ungdomar, ska bommas igen. Detta på grund av att stadens politiker och andra högdjur vill tjäna pengar på marken och bygga ett kontorskomplex. Stadens maktelit har också tröttnat på allt bus som omgärdar stället.

Ungdomarna blir rejält sura, och gänget The Hollywood Knights som hänger vid hamburgerhaket (och bilverkstaden brevid) hämnas förstås. Det blir många nakna rövar, det vill säga moona genom bilfönster i sann raggaranda, och en del urinerande i högdjurens bål. Att jävlas med rättsväsendet – bestånde av Kling och Klang-poliser – ingår också i humorrepertoaren. Detta göres enklast genom okokta potatisar i avgasröret samt avskruvande handtag på polisbilsdörrarna.

The Hollywood Knights är lite utav en lättviktsversion av Sista natten med gänget (American Graffiti). En rörig men livfull berättelse om vad som händer en kväll i ungdomarnas liv. Man rejsar, hånglar, knullar och hyperventilerar över kvinnobröst. Man oroar sig för framtiden (Vietnamkriget och den livslånga kärleken).

Ungdomarnas liv tycks sakna mening och funktion, men där finns också själva poängen! De befinner sig i limbo mellan tonårs- och vuxenliv. En tid i livet som är lika fylld med drömmar, glädje som ångest. Den tiden lyckas The Hollywood Knights gestalta riktigt bra.

Filmen är också ett måste för den som vill uppleva stämningen och detaljerna; B&M-tröjor, emaljskyltar med bilrelaterade logotyper, mekoveraller och bowlingskjortor med broderade namnskyltar samt Olympia-öl (figurerar även i American Graffiti).

Å så ska vi inte glömma alla astuffa bilar! Det kryllar av dem. Vad sägs om Shelby Cobra 427, en kompressormatad Chevrolet 210 från 1957, Pontiac GTO från 1965, en het Chevrolet El Camino från samma år, flertalet Porsche 356 A Speedster, Ford Coupe från 1940 (chopped, slammed & channelled!), Ford F-100 från 1953 med slot mags-fälgar…

Det här är ingen film det regnade Oscars över när den kom. Men om du har ett seriöst bilintresse är det en film du ska ha sett. Punkt slut.

Bilbetyg: 9/10

Filmbetyg: 6/10

the_hollywood_knights.jpg

Share