Ford Gran Torino Fastback från 1972 är inte bara en väldigt frän bil. Det är också delvis titeln på en tänkvärd och bra film av och med det gamla rynkiga västernrussinet Clint Eastwood.

Du har säkert hört talas om rullen. Filmkritiker har snackat om rasism och intolerans i samma andetag som filmens titel, och visst är det två närvarande beståndsdelar. Samt fördomar, i massor.

Men Gran Torino är också en varm berättelse om förståelse, hårt arbete och en förlorad relation mellan far och son. Samt en nyvunnen sådan. Typ.

Filmen handlar också om en eskalerande och nedåtgående våldsspiral, samt en Ford Gran Torino som  alla vill lägga vantarna på.

Om vi avslutar med att återgå till ovan omskrivna trångsynthet och intolerans är det faktiskt underhållande att huvudpersonen Walt heter Kowalski i efternamn. Det är nämligen även det andra vanligaste efternamnet i Polen.

Men det är också skrämmande. Hur kan någon som heter just Kowalski spy enorma mängder skit över andra  nationaliteter i USA – vars främsta motto är “möjligheternas land” oavsett ursprung? Det är en gåta, i synnerhet som Walt samtidigt hyllar sin forna arbetsgivare Ford, ett företag som grundats av sonen till en irländare och en tyska.

Jaja. Gran Torino är en väldigt tänkvärd och bra film, och därtill en himla fin bilfilm. Även om det främst är ett enda fordon som står i centrum. Det dyker dock också upp en Ford Pickup från 1972 och en Chevrolet Impala från 1964, så lite mer ögongodis erhålls. Se den. Eller se om den!

Bilbetyg: 4/10

Filmbetyg: 9/10

gran_torino

Share