thundbolt__lightfoot_i_en_firebird

Ett gäng bankrånare, en hyfsat okonventionell idé om hur man öppnar bankvalv och ett antal jävligt tuffa bilar. Kan det bli bättre?

Ja, om du kombinerar filmen Thunderbolt and Lightfoot med ett par bärs och några kompisar förstås!

Jag har med tiden hunnit samla på mig ett antal bilfilmar, och jag blir alltid lika glad när det visar sig de förväntningar man har på en stabil bilfilm infrias.

Så är det med Thunderbolt and Lightfoot. Allting börjar på ganska klassiskt Clint Eastwood-manér, där han spelar präst som efter en stunds predikande blir attackerad av en snubbe som verkar ha mord på agendan.

Direkt efter detta, några minuter in i filmen, gör den första fräna bilen entré. Det är en vit Pontiac Firebird Trans Am från 1973 med orangemålat shaker scoop som bland annat används till brutalt dikesgrävande! Respekt för det.

Ganska snabbt inser tittaren att det blir mer grussprut på landet än däckskrik i stan. Det känns faktiskt riktigt befriande. Dessutom är lite offroadkörning med Buick Riviera från 1973 och Mercury från 1951 alltid underhållande och något man sällan ser i dagens filmer.

Dialogen är rapp och vass i Thunderbolt and Lightfoot – ett av många exemplen är “Drop your cocks and reach for your socks” – vilket höjer förstås sevärdheten rejält.

Antalet kuffar är också många och några av dem är riktigt knasiga! Galningen med en galet upphissad Plymouth Fury från 1973, med hagelbrakare, en folkilsken tvättbjörn i en bur och hundra vita kaniner i bakluckan, är obetalbar!

Även Lightfoot är en festlig och sorglös karaktär. Bondlurken och hans stencoola Ford Model B från 1933 i slutet är också bara för ball!

Thunderbolt and Lightfoot är för övrigt en film där skurkarna fortfarande bär slips. Det säger en del.

Svårt att tänka sig att en så pass gammal film – den gick upp på biograferna 1974 – kan vara så spännande som den ändå är när det verkligen gäller. En glad överraskning.

Och så dagen anekdot: De dricker Olympia Beer i filmen! Samma bärs som även figurerar i kultrullarna The Hollywood Knights och American Graffiti. Det verkar som om ölmärket är något av en garant för en sevärd film! 🙂

Bilbetyg: 7/10

Filmbetyg: 6/10

Share