Vi befinner oss i USA någon gång efter år 2012.

Här råder massarbetslöshet efter en kollapsad ekonomi. Fängelserna är privatiserade och befolkningen skriker efter reality-tv med inslag av brutalitet och död.

Resultatet är en gladiatorliknande tävling bland fängelsekunder där det bara finns en vinnare. Den som överlever Death Race.

Konceptet känns igen. Vi har bland sett det filmatiserat i The Running Man, där Arnold Schwarzenegger fick löpa gatlopp till publikens jubel.

Och precis som med filmatiseringen av Stephen Kings roman så finns det i Death Race inte mycket plats för eftertanke eller sensmoral. Regissören Paul W.S. Anderson har skalat bort det mesta – inklusive ironi – från förlagan Death Race 2000 (en kultfilm från 1975) och enbart fokuserat på bensin, napalm, vrålande motorer, maskingevär, lustgas, pansar, skrikande däck, ultravåld och stenhårda män utan empati.

Huvudrollen är alltså som klippt och skuren för Bruce Willis “lillebrorsa” Jason Statham, en skådespelare som gjort sig känd för att gestalta sargade människor med våld som den främsta lösningen på olika problem.

Om filmen fortfarande låter tilltalande – lägg till tuffa och snygga bilar. Vad sägs om en Mustang med självmordsdörrar, en bepansrad Dodge Ram 1500, en ultratuff Buick Riviera från 1966, Buick Riviera “Boat tail” årgång 1972, Pontiac Trans Am anno 1979 eller en toksnygg Chevrolet Chevelle SS från 1970?

Eller en sval fängelsechefen, som lustigt nog har samma efternamn som den kände biltrimmaren Hennessey.

Bilbetyg: 6/10

Filmbetyg: 5/10

deathrace.jpg

Share