Ja, Busqvarna kanske hon ska få heta, Rödqvarnan som nästan är dubbelt så gammal som jag. Född 1951 och med ett ursprung i Jämtland har hon färdats upp och ner genom Sverige ett antal gånger. Det är en resa som nu – efter alldeles för många års stillstående i ett garaget i södra Stockholm – kan återupptas.

Snabba fakta och några anekdoter:

  1. 5 000 spänn kostade hon. Det är löjligt lite pengar.
  2. Det stod mellan Rödqvarnan och en H-D Sportster för närmare 40 000 kronor. Valet kändes naturligt. H-D är för gubbar med liten snopp. 😉
  3. Sist Rödqvarnan besiktigades var… 1982! Wow.
  4. Vad du än säger kommer jag inte att originalrenovrade den här bågen – jag kommer att smeka henne med vinkelkap och 80-papper på väl valda ställen. Jepp, vi pratar bobber. Enligt TS Trading i Göteborg tillverkades det 75 000 Rödqvarnor i Sverige, och 10 000 av dem finns fortfarande kvar. Inget att spara på med andra.
  5. Men du, ta det lugnt. Jag kommer att köpa dubletter av de grejer jag modifierar. Så att det går att återställa henne i originalskick så när som på lacken (som är så patinerad att den inte längre ens skyddar mot rost).
  6. Måste tilläggsisolera mekförrådet till sommaren. Så att man kan meka där året runt! Snacka om att jag längar till att det blir plusgrader ute – och inne i förrådet.
  7. Du kommer att få se mer av Rödqvarnan, va så säker. Till dess får du hålla till godo med ett fotografi som den förre ägaren tog.

rodqvarna.jpg

Share