Bortser vi från det amerikanska P-51 Mustang så är väl brittiska Spritfire den mest omtalade och beundrade jaktflygplanen under 1940-talet. Likheterna finns för övrigt där, och vid en jämförelse (läs den här) kan vi notera att Spitfire hade både fler hästkrafter och högre toppfart än Mustangen trots att britterna utvecklade och lanserade sitt flygplan år före amerikanerna.

Hur som helst så har det precis släppts en film om den brittiska legenden som utmanövrerade nazisterna under andra världskriget. Filmen heter inte helt otippat Spitfire, och här är några underhållande, fritt översatta citat, från filmen.

“En smäcker dam i luften, men en riktig ragata på start- och landningsbanan”, “Du kan inte flyga en Spitfire och sedan glömma bort det. Upplevelsen följer med dig livet ut” samt “För engelsmännen representerar Spitfire ett genuint motstånd mot att bli överkörda”.

Spitfire finns att hyra via Itunes, Amazon Instant Video, Google Play och Sky Store. Samt att köpa på DVD pch Blu-ray från den tionde september 2018 för den som gillar fysiska saker.

Här är mer information om filmen.

Share