Eskalerande och blodigt allvar i Thelma & Louise eller pilsnerstinn buskis a la Smokey and the Bandit? En sak är lika säker som att alla filmer har det gemensamt: Förkommer det någon form av biljakt ingår även snygga bilar.

Thelma och Louise rattar en urläcker Ford Thunderbird från 1966 genom halva USA. Bandit, han bränner däck i tre delstater i en svart, krispig Pontiac Firebird Trans Am från 1977.

Och så fortsätter det.

För vad vore exempelvis filmer som Vanishing Point, Two-Lane Blacktop, Bullitt och Death Proof utan Dodge? Inte mycket.

Vidare är en biljakt väldigt sällan logisk. I verkligheten skulle en bil ganska ofta köra i från en annan. Endera på grund av att en av bilarna var snabbare och hade bättre väghållning, eller för att en förare vad duktigare än den andre. Eller en kombination av de två parametrarna.

Det här har en stark koppling till nästa, viktiga beståndsdel i biljakter. Det är alltid två typer av personligheter deltar, varken mer eller mindre. De goda och de onda. Här infinner sig en lustig fenomen: den gode hinner alltid fatt den onde. Och den onde klarar aldrig av att köra i från den gode.

Har du sett en biljakt utan skrikande däck? Tänkte väl det. Det spelar liksom ingen roll om underlaget består av is, grus eller gräs, däcken skriker i alla fall. De skriker till och med utan att bilen svänger, bromsar eller accelererar. Ett ganska märkligt fenomen som saknar all form av förankring i verkligheten.

En biljakt är ingen biljakt utan minst en totaldemolerad bil. Återigen är talar historien sitt tydliga språk, och allt dras till sin spets i The Blues Brothers 2000 med ett världsrekord i antal kraschade bilar, runt 60 för att vara något mer exakt. Allt för att mosa fler bilar än i originalfilmen från 1980, och en plats i Guinness Rekordbok.

Till sist, här är några filmer bortsett de som redan nämnts som du bör se om du diggar biljakter:

The French Connection, The Italian Job (originalet från 1969), Ronin, The Spy Who Loved Me och Terminator 2: Judgment Day.

two-lane_blacktop.jpg

Share