Klistermärken på kofångaren är ett fenomen som rönt framgångar i USA i många årtionden – det finns nog inte en enda amerikan som inte någon gång under sin livstid placerat en bumper sticker på sin bil.

Hemma i Sverige är det främst raggare som anammat konceptet. På 80-talet var det vanligt med budskap som “Skratta inte Svensson, din dotter kan ligga i baksätet”, “Det föds en Palme varje dag, använd kondom” och “Tjejer är som höns, stora rövar och små hjärnor”.

Ganska lätt att hålla för sig skratt när det begav sig, men samtidigt var klistermärkena tidstypiska noteringar som både speglade samhället och raggarkulturen.

Tokroliga klistermärken som håller än i dag finns det dock gott om. Som “Blinka med blåljusen om du vill REJSA!”, “Jag e inte så tro som du full jag är”, “Följ inte efter mej, jag har kört vilse” och “Jag kör sakta men jag ligger före dig”.

Sensmoralen i “Jag puttrar hellre i egen bil än kör med bankens” är också fin, liksom “Risig men betald”.

Eller det betydligt mer slagkraftiga budskapet “No man with a good car needs to be justified”, hämtat från filmen Wise Blood, och sedermera samplat av Ministry i deras fenomenala bilåkarlåt “Jesus Built My Hot Rod” (även det material för ett klistermärke!).

bumper_sticker.jpg

Share