“En livslång kärlek till gamla amerikanska bilar och motorcyklar…

… och hela den amerikanska motorkulturen är drivkraften och inspirationen i mina målningar. Som ung var jag mest fascinerad av fordon som nya och blanka, storstilat designade i läckra färger och fyllda av framtidstro och förhoppningar.

De speglade verkligen den tidsanda jag växte upp i på 60-talet; allt var möjligt och vi levde i den bästa av världar. Men numera är det de utnötta, övergivna och bortglömda bilarna och hojarna som lockar mig. De bär på minnen av stolta ägare som färdats, drömt, älskat, grälat och gråtit i dem. En del rullar fortfarande, patinerade och slitna, andra håller naturen sakta på att ta tillbaka. Den processen skapar nya vackra färger, ytor och rostmönster som det är en utmaning att återge.

Jag försöker göra kärleksfulla och levande porträtt av dessa “personligheter”, jag vill att betraktaren ska se och höra deras berättelse och uppleva poesin som finns i den gamla bilen eller hojen. Det är bland annat därför jag valt akvarelltekniken; det finns en skirare och en mer flyktig poetisk känsla i en akvarellmålning.

Själv kör jag 1965 Harley Davidson, 1970 AMC Javelin SST och 2001 Harly Davidson.”

Så beskriver John Eyre sin konst och den utställning på Galleri Aniara (Sollentuna bibliotek, utanför Stockholm) som rullar fram till och med 16 maj. Se den!

kompressor-rod_edsel_oldsmobile_cadillac.jpg

Share