2014-09-05-motorsangen-ar-den-basta-sangen

Får jag fresta med en två timmar lång konsert utan paus i Berwaldhallen i Stockholm?

Nähä, inte det.

Men om jag berättar att det handlar om förbränningsmotorns utvecklingshistoria då?! En upplevelse i ljud och doft. Att tillställningen heter “Per Gillbrands Motorshow”. Ett unikt föredrag inklusive demonstrationer av olika motorers utveckling. Att en mullrande show utlovas.

Tänkte väl det!

Det är söndagen den 9 november som du ska kryssa för i almanackan. Klockan 14:00 drar det igång. Observera att detta är en avskedsföreställning. Det är sista tillfället att uppleva Per Gillbrands tidsresa från 1700-talet fram tills idag.

Ett 20-tal egenhändigt byggda och ljudligt fungerande modeller av historiska motorer kommer att presenteras och köras. Allt från världens första bilmotor, mc-motor och flygmotor (bröderna Wrigth) via Offenhauser/Miller-motorn fram till 12-cylindriga Rolls Royce Merlin och den 16-cylindriga Bugatti Veyron-motorn kommer att visas. Plus några motorkoncept som ännu inte finns…

Per Gillbrand är för övrigt Sveriges största motorkonstruktör genom tiderna. Fram till 1964 arbetade han på Volvo där han bland annat tog fram B18-motorn. Därefter gick han över till Saab och var med om utvecklingen av företagets mest framgångsrika motorer som ledde till Saabs storhetstid.

Jepp. Per Gillbrand satte turboladdare i personbilen, utvecklade elektronisk motorstyrning, försåg Saaben med V4-motor och utvecklade en motor med variabel kompression. Hur cool snubbe som helst.

Räkna alltså med rök, muller och action när Per Gillbrand tar dig genom 300 års motorhistoria på hans eget mycket underhållande sätt.

För övrigt vill jag hänvisa till dirigentens Herbert Blomstedt väl valda ord i samband med Berwaldhallens 30-årsjubileum:

“Akustiken i Berwaldhallen är bra, men inte idealisk. Den är för hård i mitt tycke, men man hör bra och orkestermedlemmarna hör varandra bra. Det är en avslöjande akustik vilket präglar orkestern till yttersta precision.”

Det vill säga en perfekt miljö att lyssna på ett gäng motorer i!

Här hittar du biljetter (om de inte är slut…): http://bit.ly/1kLbq2q

Share