2014-11-19-reparationshandbok-till-en-top-fuel-dragster

De flesta av oss har väl någon gång ägt en reparationshandbok från Haynes. Insett att deras böcker innehåller A) lysande beskrivningar av hur man löser enklare reparationer som att lyfta ur en växellåda eller reparera trumbromsar samt b) har så usla illustrationer att dessa för det mesta skulle kunna utgå ur reparationshandböckerna utan att någon skulle bry sig.

Hur som helst har de allra flesta av oss en relation till Haynes böcker. Oavsett om vi ägt en trilskande Volvo 740, en BSA från 1947 eller en Dodge Challenger från 1971.

Hur jag kan veta det? Jo. allt sedan Haynes drog igång verksamheten 1960 har de sålt över 150 miljoner reparationshandböcker. Det är respekt.

Därför är det ju roligt när förlaget går utanför de vanliga mallarna och hittar på tokroliga saker. Som att ge ut reparationshandböcker till Millennium Falcon från Star Wars eller U.S.S. Enterprise från Star Trek.

Nu har de gjort det igen, och givit ut boken “Top Fuel Dragster – Owners’ Workshop Manual”.

Haynes lovar allt och lite till om dessa speciella dragracingåk som gör 0-100 på under en sekund, har motorer med över 8 000 frustande hästar och som vid 402 meter har uppnåt den respektabla hastigheten av 530 km/h.

Share