Så till en brännhet fråga: Går det att sätta likhetstecken mellan din och min fordonshobby och de miljömål som är formulerade och som politiker nu aktivt jobbar med att realisera? Det vill säga: Finns det en framtid för våra bränsleslukande telningar som pruttar ur sig en hel del växthusgaser?

Well. Vid första anblicken framstår läget infekterat, milt uttryckt. Läser man inlägg i bilrelaterade Facebookgruppen och forum pyr föraktet och avskyn för miljöpolitiker. Och ämnet som sådant.

Vidare är få personer sugna på att axla de här frågorna i sin hobby. Jag tror att anledningen är att just hobbyn är en av de få områden där man traditionellt inte behövt ta ansvar, så att säga. Dit har inte jobb- eller familjelivets allvar lyckats tränga sig på. Man har kunnat slappna av, roa sig, funnit sig en fristad. Vara lite härligt barnslig.

Kunnat ladda batterierna inför livets tuffa uppgifter.

Det återstår att se om vi även i fortsättningen kommer att kunna andas ut och slappna av i mekgarage eller i våra jänkebilar, när vi kör gatan fram.

Svaret är nog “Ja” om vi är bereddda på vissa punktinsatser och uppoffringar.

För övrigt kontaktade jag nyligen en av de personer som brukar ingå på listan “Sveriges 101 miljömäktigaste”, för att kolla vad vederbörande anser i frågan. Jag har valt att anonymisera personen, för att vara säker på att kunna publicera svaret (vi är bekanta med varandra så svaret kan ses som högst personligt, oss emellan).

Hej,

Jag skruvar lite med gamla antika bilar på min fritid i likhet med många andra svenskar. När bilen väl fungerar och det är vår, sommar eller höst händer det att jag då och då tar mig en tur med fordonet.

Nu undrar jag lite lätt oroat hur min hobby och min passion kommer att påverkas av Parisavtalets målsättning, ett avtal Sverige skrivit på. Det vill säga att världens utsläpp av växthusgaser i stort sett måste upphöra till mitten av detta århundrade. Innebär detta att jag på ålderns höst helt sonika får skicka entusiastbilen till återvinningen?

Tror du att det kommer att finnas ett miljömässigt utrymme för den här typen av hobbys i framtiden?

Mvh /Peter

Och så svaret, som helt klart är intressant och en tankeställare.

Hej,

Ja, det tror jag att det kommer att finnas uttrymme för. På samma sätt som man accepterar gamla ångbåtar med lätt bisarra utsläpp och farliga kemikalier i konstnärsfärger, så kommer man säkert att acceptera antik bilhobbyverksamhet. Det skulle i alla fall jag rösta för.

Bästa hälsningar,

X.

Share