2015-03-13-se-ventilerna-jobba

Transparenta ventilkåpor är ingen ny idé. Redan på 60-talet tyckte hot rodders att det var coolt att kunna glo på ventilerna, som på den gamla goda tiden pre ventilkåpor.

Den sorts plast som användes i ventilkåporna under det här årtiondet var dock inte anpassad för en spännande och tuff tillvaro i ett hett och oljigt motorrum, så de sprack, gulnade och gick på andra sätt soptippen till mötes.

Det var först på 70-talet som transparent polykarbonat gjorde entré på marknaden. Polykarbonat är en transparent termoplast med god hållbarhet och säljs vanligtvis under bekanta varumärkesnamn som Makrolon eller Lexan. Användningsområde är genomskinliga material som ska vara lätta men samtidigt stöt- och slagtåliga. Ersättning till bilrutor är en vanlig applikation för materialet, men också som hjälmvisir, flygplansfönster och blu-ray- och dvd-skivor.

Och ventilkåpor då, tack vare företaget Clear Vue Concepts. Det här bolaget tillverkar för övrigt även termostathus av polykarbonat.

Termostathusen finns till V8:or från Chevrolet, Pontiac, Mopar, och Oldsmobile medan ventilkåporna än så länge bara kan användas på topplock som sitter på Chevrolets big/small block.

Just det: Ventilkåporna är tydligen “NHRA Approved” för ett antal dragracing-klasser där bensin är bränslet. De bör inte användas tillsammans med kompressormatade metanolsnurror.

Här hittar du mer information: www.clearvueconcepts.com

Share