2016-05-23-frana-fakta-fran-forr-1

Hur fungerar gamla motorer som till exempel rakåttor från Duesenberg, Stutz och Packard? Motorer med dubbelt så många cylindrar från Cadillac och Marmon då, hur är dessa 16 cylindrar feta spisar konstruerade? Charles Manlys stjärnmotor och roterande dito?

Hur pallade man upp en bil 1920? Hur konverterar man en bil till en pickup? Hur kör man en 20-talare? Ja, det senare kräver som bekant en del kunskap.

En fin talang som håller på att försvinna helt är den om hur man slipar sina borrar. Hur gör man det?

Boken Dyke’s Automobile and Gasoline Engine Encyclopedia har svaret på alla frågor ovan, och mer därtill. En bra bit över 900 sidor kunskapsfrossa att avnjuta när andan faller på.

I boken finns förstås en rad förgasare (Zenith, Stromberg m.fl.) upptagna, alla detaljerat beskrivna inklusive unika egenskaper. Här finns också en rad härliga tips och trix, till exempel hur man bygger självöppnande garagedörrar (!). Skapligt imponerande med tanke på att boken snart är 100 år gammal.

Hur kan en problembeskrivning delvis kan låta? “Sprung axle or spindles: A condition often present in a motor car after a hard summer’s use”! Till det en illustration som förkunnar att någon negativ cambervinkel ska framhjulen inte ha, den ska vara neutral minsann!

Magiskt.

I Dyke’s Automobile and Gasoline Engine Encyclopedia finner du förstås också en rad fanstastiska sprängskisser. Och mycket, mycket mer.

För övrigt är det givetvis underhållande att författaren – Andrew Lee Dyke – knappast skriver om mekaniska bromsar utan rätt och slätt pratar om bromsar. Förstås. Variationer finns, men då handlar det om single eller double acting band brake…

Det bästa av allt är dock att boken faktiskt numera inte skyddas av någon upphovsrätt då den är så pass gammal. Så den kan laddas ner gratis från internet (bara söka efter boktiteln plus pdf).

En snygg inbjuden variant att ha hemma i bokhyllan är förstås inte fel, särskilt om strömmen går. Fysiska kopior att buda på existerar till exempel på Ebay.

Bonus: En modern variant av Dyke’s Automobile and Gasoline Engine Encyclopedia finns. Den heter Bosch Automotive Handbook och är en perfekt bok för att ta reda på mer om hur en modern stötdämpare ser ut inuti, Vilka smörjmedel finns, var ska de appliceras och vad de har för egenskaper? Hur förhåller sig tryck och densitet till varandra när en turbo används? och så vidare.

Precis som med Dyke’s är Bosch lilla blåa skön referenslitteratur att bara öppna på vilken sida som helst och lära sig något nytt.

Dyke's Automobile and Gasoline Engine Encyclopedia

Share