Human Hoist Powered Shop Chair står med stor sannolikhet inte högst på din inköpslista på grund av sin prislapp. Men saknar du en fyrpelarlyft och rejält med takhöjd i garaget så kommer du likväl att älska den här montörvagnen. Eller mixen av montörstol och -vagn rättare sagt, en Transformers i miniformat. Dessutom är dagdrömmandet gratis, och något vi biltokar är tämligen duktiga på.

Human Hoist, som montörvagnen kallas av uppfinnarduon Eric Brittingham och Kevin Ferguson, har varit “work in progress” sedan tidigt 1990-tal. Då var de båda 18 år, hade precis köpt en Oldsmobile Cutlass ihop och ägnade tid åt att plocka isär bilen. Även om Eric och Kevin hade bästa möjliga fysiska förutsättningar insåg de snart att det måste finnas bättre sätt att jobba med de nedre regionerna av en bil än att hasa in och ut under den på en traditionell montörvagn.

Sagt och gjort: Efter ett antal år av stiltje i utvecklingen tog den fart på nytt 2012 när duons första prototyp presenterades i det amerikanska tv-programmet Invention USA på History Channel. Några år senare tas patent för både amerikansk och europeisk marknad, och för några månader sedan började färdiga montörvagnar att rulla av produktionsbandet. Bland kunderna finns både lastbilstillverkaren Mack och transportföretaget Apolis Transport.

Hur den fungerar? Med hjälp av elmotorer kan Human Hoist steglöst sänkas från att vara stol till att ge användaren en fullt liggande position. Alla lägen däremellan kan intas, och givetvis kan den även göra motsvarande resa från vagn till stol.

Prislappen är hög som jag skrev tidigare. 12 500 dollar närmare bestämt. Men som med alla produkter lär priset sjunka med tiden. För den som av olika skäl verkligen behöver denna montörvagn, till exempel arbetsskador eller handikapp, lär montörvagnen vara en ytterst välkommen hjälp.

Här hittar du mer information om Human Hoist.

Share