Ett av de större problemen vi har som renoverar och/eller bygger bilar är att hitta bilglas till våra telningar i plåt. Till de “vanligaste” bilarna kanske man finner en ruta hos någon av de större glasfirmorna, eller så får man jaga det där bilglaset hos någon obskyr tillverkare i USA. Och lägga båda tummar och tår i kors att rutan kommer hem till Sverige i ett stycke…

Men varför betala amerikaner för jobbet när det räcker att söka sig över en betydligt mindre pöl än Atlanten. Jag pratar förstås om att rikta blicken över Östersjön och mot Finland där glasmästarföretaget Kuttilan Autolasi Oy håller hus. Närmare bestämt på den lilla orten Kanunki, cirka sju mil öster om Åbo.

Där jobbar Juha Kaitila och han berättar att det var hans pappa som starta Kuttilan Autolasi redan 1970. Själv har han jobbat i familjeföretaget sedan 1985. De senaste tjugo åren har firman jobbat uteslutande med att tillverka bilglas enbart till äldre bilar.

Det tycks som om de vet vad de gör, med andra ord.

Tillverkar Kuttilan Autolasi alla typer av bilglas? Vad behöver man göra och veta om man ska beställa bilglas från dem?

– Vi tillverkar främst vindrutor, men vi kan tillverkade alla typer av glas vilket inkluderar bakrutor. Vi har som sagt gjort detta länge och har ett stort lager med redan tillverkade rutor. Därmed behöver vi oftast bara veta bilmärke, exakt modell och år för att kunna fixa fram en ruta. Har vi inget faktaunderlag, som information om bilmärke och -modell, så kan vi tillverka rutan från scratch. För att kunna göra det behöver vi något att utgå från, till exempel en gammal ruta eller en modell med  rätt mått, krökning och form, säger Juha Kaitila.

Priset då? Lär ju inte kosta gratis…

Juha Kaitila säger att om rutan redan finns hos företaget, eller en modell existerar, hamnar priset på cirka 2 800 till 5 700 kronor. Ska allt göras från grunden hamnar prislappen runt 9 500 kronor.

För att testa hur lagret ser ut just nu frågar jag Juha Kaitila om han har den bakre rutan till en Plymouth Road Runner 1969, Dodge Coronet från samma år eller bakre sidoruta till en Dodge Dart kombi från 1963 hemma?!

Nope. Men väl vindrutorna till dem båda. Vilket är mer än vad många konkurrenten kan stoltsera med.

Juha Kaitila och Kuttilan Autolasi når du på kuttilanautolasi@gmail.com.

Share