Arbetet har utförts på en Chevrolet smallblock om 350 kubiktum, uppborrad till 357 kubiktum. Motorn ska sitta i en Chevrolet Nova från 1970.

Det finns många som tycker att det räcker att mäta kolvspelet med bladmått. Då trycker du ner kolven upp och ner i cylinderloppet och kör sedan ner bladmåtten 90 grader från kolvbulten. Det bladmått som kärvar lite men inte fastnar motsvarar kolvspelet. Påstår man. Jag känner mig inte så tillfreds med den yxiga mätmetoden.

Näe, då föredrar jag cylindermätare och mikrometer.

  1. Börja med att mätat kolvarna med mikrometern, 90 grader från kolvbulten cirka 1 cm ner på kolvkjolen (kolla var kolvtillverkaren anger att du ska mäta, det kan variera). Kolvarna bör vara något mindre i diameter än borret. Är blocket borrat 4.020 ligger kolvarna kanske på 4.0189 tum.
  2. Kolvarna bör vara i princip identiska i diameter om inte blocket är borrat efter kolvarna (vilket är idealfallet).
  3. Sätt sedan fast mikrometern i ditt skruvstäd. Cylindermätaren kommer med ett antal distanser för att kunna mäta olika innerdiametrar, välj den distans som gör att din cylindermätare befinner sig inom mätområdet som kolvarna befinner sig. Är kolvarna t.ex. 4.0189 tum, ställ in cylindermätaren EXAKT på 4.0189 tum.
  4. Kör därefter ner cylindermätaren i cylinderloppen 90 grader mot kolvbulten och vicka på den. Du kommer att märka att mätarnålen går upp och sedan ner igen. Där den toppar, där är också ditt mätvärde. Det vill säga kolvspelet. Några vidare uträckningar behövs inte. Fiffigt va!
  5. Är du osäker på processen med vickandet så finns det gott om videoklipp på Youtube som visar hur du ska gå tillväga!
  6. Slutligen, kolla vilket kolvspel kolvtillverkaren rekommenderar. Det är DET som gäller! I mitt fall med Hypereutectic-kolvar är minimumet 0.001 tum.
  7. Klar. Knäck en bärs, det har du gjort dig förtjänt av!

Kort repetition:1) Använd cylindermätare och mikrometer. 2) Lås mikrometer på kolvdiameter. 3) Nolla cylindermätaren mot detta mätvärde. 4) Stick ner cylindermätaren 90 grader mot kolvbulten i cylinderloppen och läs av kolvspelet på indikatorklockan.

Share