Här är tio fälgar som alla passar likt handen i handsken på ett amerikanskt vrålåk från sextio- och sjuttiotalet, oavsett om muskelbilen kommer från GM, Ford, Chrysler eller AMC.

Vilka har du haft monterade? Vilka modeller är dina favoriter samt varför? Saknas det några fälgar på listan?

Nu kör vi!

10) American Racing Torq Thrust

Inte de helblanka. Inte Torq Thrust II-modellen. De klassiska förstås, de med mattgrå fälgcentrum. Passar hur bra som helst på Mustang, Camaro och Coronet.

9) Rallye Wheels

Rallye- eller Rally-fälgar finns att tillgå till både GM- och Chrysler-muskelbilar. Ganska så ordinära stålfälgar där antalet hål är fler på Mopar-versionen. Med snobbring och kromade hjulbular/kapslar sitter de som en smäck på en potent muskelbil.

8) Ansen Sprint

Slot mags är smeknamnet på alla fälgar med bönformade hål i sig, oavsett om de är gjorda av magnesium eller aluminium. Fälgtillverkarna är många, men coolast i klassen är förstås Ansen Sprint. Många gillar dock Wolfrace-fälgar med lite rakare hålkanter (mot fälgbanan). Hittar du några slot mags från svenska JP eller Cragar (Mag Master) – slå till!

7) Western Wheels Cyclone

Turbinfälg är ett lika slarvigt smeknamn på en fälg som slot mags – egentligen. Men rätt beskrivande… Bland tillverkarna återfinns American Racing med deras fälgmodell Hurricane och Western Wheels Cyclone-fälg. Finns i olika utföranden med många och få ribbor i olika bredd. Passar perfekt på Corvetter, till exempel. Köp nu, för de kommer att gå upp i värde.

6) Magnum 500

Den här toksnygga fälgen finns till alla muskelbilar och deras respektive bultmönster. Passar perfekt på allt från Torino via Camaro till Challenger. Nytillverkade – från ett flertal olika företag och länder – , finns att tillgå, så väl som begagnade. Köp nu!

5) Centerline Auto Drag

Mer muskelbil än så här blir det inte. En Charger eller en Cougar blir alltid lite mera hårdrock med de här helgjutna fälgarna. Du har sett dem i Bonnevilles saltöken, och du har garanterat sett billiga kopior från Kina på grannens raggarbil.

4) Centerline Convo Pro

Auto Drags något luftigare kusin. Lite pråligare, lite stiligare. Samma massiva intryck.

3) Weld Racing Draglite

Du har sett dem på strippen vid en miljon tillfällen, och på gatan lika många gånger… Odödliga!

2) Cragar S/S

Om Draglite är en av de mest klassiska muskelbilsfälgarna så blir Weld Racing ändå omkörda av Cragar och deras S/S-fälg. Så tidlösa, så snygga.

1) Weld Racing Pro-Star

En kromad stjärna med fem uddar. En enkel design som aldrig går ur tiden och som passar perfekt på Ford Mustang och Torino, Chevrolet Camaro och Nova, Oldsmobile 442, Buick GS, Dodge Charger och Challenger, Plymouth Road Runner och GTX, AMC Javelin och AMX…

 

Bubblare: Kelsey Hayes Mag Star-1 är sorgligt bortglömda men ack så tuffa. Dessa fälgar vill vi alla se mer av! Det samma gäller Keystone Klassic

Share