Vid mitt besök på Kungliga Maskinsektion på KTH i fredags fick jag en bok av min bekant tillika kollega G. Automotive Handbook heter den, och är utgiven av inte helt okända bildelsföretaget Bosch.

Vilken makalös bok! Ett uppslagsverk på över 1200 sidor, i behändig pocketform. Med allt du behöver veta, och lite till.

Här hittar du grafer, formler, staplar, tabeller, sprängskisser och utförliga förklaringar över och till bilen samtliga delar. Här är några exempel.

  • Hur fungerar bilen kylsystem, vilka delar ingår och hur går flödet? Automotive Handbook har svaret.
  • Hur ser stötdämparen ut inuti? Automotive Handbook har svaret.
  • Vilka smörjmedel finns, var ska de appliceras och vad har de för egenskaper? Automotive Handbook har svaret.
  • Vad gäller när man drar åt en skruv eller bult? Automotive Handbook har svaret.
  • Vad gäller när man ska ställa in kamaxeln? Automotive Handbook har svaret.
  • Turbo är bra grejer, men hur var det nu igen med tryck och densitet? Automotive Handbook har svaret.

Och så där fortsätter det, i all evighet. Automotive Handbook innehåller så otroligt mycket värdefull information, på alla nivår. För nybörjare, hobbymekaniker och proffs.

Dessutom finner du allt från formler för hur man räknar ut hur en säker omkörningen ska utföras (!) till all data du behöver för att svarva till egna kolvar (oavsett bränsle- och motortyp) i Automotive Handbook.

Det som skiljer boken från annan litteratur i ämnet är att den är extremt pedagogisk. Så om du måste välja en endaste bilbok att ha i garaget och på hyllan så är det Automotive Handbook som gäller. Jag lovar!

bosch.jpg

Share