Vafan. Efter att ha fyllt på kylarvatten, bytt övre kylarslang och termostathus (förvisso rätt ointressant i sammanhanget), installerat termostat, bytt fläktrem och satt på fläktkåpa så verkar värmeproblemet likväl kvarstå. Jag noterar faktiskt ingen skillnad alls. Termometern för kylarvattnet stiger i raskt takt upp till 200-210 (93.3-98.8 Celsius) grader Fahrenheit. Detta gäller för i princip alla situationer – från motorväg till bilkö – när det är cirka 15 grader Celcius ute. Inomhus och stillastående – efter att jag varit ute och kört – hoppar dock tempen raskt upp i ~ 225 grader Fahrenheit (~ 107 Celcius). Ajaj.

Det är väl dock kanske ingen fara på taket med 210 grader Fahrenheit, men det vore högst önskvärt att ligga på max 195 grader Fahrenheit. Helt plötsligt uppstår det en bilkö och det är högsommarvärme om 35 grader i skuggan.

Kanske är det dags att byta tempgivaren. Eller åtminstone testa den med OHM-mätaren. Jag provade sambons infraröda termometer (inomhus och stillastående med en kylvattentemperatur på 225 grader Fahrenheit) och den visar cirka 91 grader celsius på kylaren där den är som varmast. Det känns som om den borde avspegla vattentemperaturen i motorn. Eller hinner kylarvattnet svalna 16 grader Celsius enbart under sin väg genom den övre kylarslangen? Kanske är det så att temperaturen i och utanpå kylaren inte är den samma.

Kan för övrigt notera – också med hjälp av den infraröda termometern – att mina headers producerar en jävla massa värme. De ligger på 260 grader Celsius styck. Hilfe. Det finns de som säger nej till att linda headers, men det är inte utan att jag börja fundera på att göra det.

vattentemperatur.jpg

Summit Racings vattentempmätare är ju inte Auto Meter direkt. Läge att kasta ut den och samtidigt byta tempgivare?! Jag ska nog också spola kylaren och byta kylarvatten under vintern.

bilko.jpg

Novan fick bekänna färg i Stockholmstrafiken. Inom tio minuter hade jag hamnat i bilkö. ¤#$&%¤# skitstad.

infrarod_termometer.jpg

Infraröd termometer är fräcka grejer. Visste väl att sambons tekniska prylar skulle komma till användning förr eller senare.

Share