När jag köpte Darten i somras noterade jag att lacken runt dörrlisterna var missfärgad. Knackade och kände att plåten var frisk, och tänkte att någon kanske hade bättringslackat lite halvkasst. Just lacken var ju inte det stora försäljningsargumentet med detta skåp.

Några månader senare börjar jag inspektera missfärgningarna lite närmare, och inser då att det är rostskyddsmedel som krupit ut genom dörrlisthålen när någon rackare (Hej Jonta!) extremt ivrigt har rostskyddsbehandlat dörrarnas inre med tunnflytande Dinitrol.

Jahaja. Varken Bräkleen eller T-röd råder bot på eländet, så jag börjar karva/skrapa loss eländet med en mattknivsblad istället. Ja, vinklat cirka 45 grader mot ytan du vet, så att repor i lacken inte uppstår.

Funkar. Men vilket hundgöra!

Ett tips senare – från mekpolaren Ove – och lacknaftan åker fram.

Sååå där ja! Man dränker en trasa, lägger den lacknaftablöta trasan mot rostskyddmedlet i 20 sekunder för att lösa upp det
yttersta, hårda lagret. Sedan är det bara att gno sig lite. Klar!

Husmorstipsen återfinns även i bilhobbyn, minsann. Å man slipper ta fram aceton eller thinner…

PS. Har rostskyddsmedlet krupit in i i porer i lacken är missfärgning inte lätt att bli av med. Så rostskyddar du, torka bort överflödet DIREKT…. DS.

Share