Har du någonsin funderat över hur man ska gå till väga om man vill åka över och köpa bildelar billigt i USA? Det har jag. Och jag har dessutom gjort det. 49 kilo bildelar närmare bestämt.

Här är en lista över vad som gäller och vad du bör tänka på!

 1. Först och främst: om du inte avser hänge dig åt smuggling (lagbrott) så ska du förtulla och betala moms för dina bildelar om värdet för dem överstiger 4 300 kronor! Mer exakt säger Tullverket så här: “Om inresan till Sverige sker med flyg eller färja i kommersiell trafik får du tull- och skattefritt ta med dig varor för 4 300 kronor.”.
 2. Tulltjänstemännen har andra saker för sig att kolla dina resväskor med bildelar för, säg 4 301 kronor.  De fokuserar på att hitta knark och annan skit. You do the math.
 3. Jag reste (oplanerat tack vare förseningar) till Sverige via Bromma istället för Arlana. På Bromma flygplats finns ingen tullstation. Hade värdet på mina grejer överstigit 4 300 kronor hade jag alltså varit tvungen att åka till Tullverket efteråt och betala tullavgift och moms.
 4. Den som tror sig vara smart kan skicka kvittona i ett brev till sig själv hemma i Sverige. Kostar en dollar, det vill säga cirka 7 kronor (i skrivande stund). Dessutom: Öppna kartongerna, eller kasta dem. Besudla delarna med lite smörjfett som du tar med hemifrån. Vips är grejerna begagnade = värda mindre.
 5. Kolla upp vad du ska ha innan du reser, och var du ska köpa dem. De flesta butiker har små lager, och det kan ta dagar (ibland upp till en vecka!) att få hem bildelarna till butik från huvudlager eller till och med den fabrik som tillverkar delarna. Beställ direkt när du landat så ökar chansen att få godiset med dig hem!
 6. Till exempel Autozone redovisar bildelarnas vikt direkt på sin webbplats. Det underlättar din planering avsevärt. Så du vet hur många resväskor du behöver, och hur vikten ska fördelas.
 7. Många flygbolag erbjuder möjligheten att ta med sig extra resväskor för en struntsumma. Kolla upp vad som gäller för just ditt flygbolag, det är oftast definitivt värt det!
 8. Köp en bagagevåg på Kjell & Co eller annan teknikbutik. Det gjorde jag, och det innebar att jag vägde in mina extraväskor på 50.5 lbs (22.9 kilo) respektive 51 lbs (23.1 kilo)…
 9. Transportation Security Administration (TSA) i USA kommer garanterat att öppna dina väskor med skumma grejer, så lås INTE väskorna och lämna gärna ett meddelande till TSA. Det gjorde jag, och det märktes knappt att de kollat igenom väskorna (annat än att även de lämnade ett meddelande till mig!).
 10. Släpa inte med dig extra resväskor från Sverige, utan köp dem på plats i USA. De kostar inte många dollar på till exempel Walmart.
 11. Detta är ingen uppmaning till brott. Överstiger värdet på dina bildelar 4 300 ska du betala tull och moms!

Här är lite rara fotografier från mitt bildelsköpande i USA.

larsson_i_bestallartagen.jpg

Larsson i beställartagen inne på O’reilly Auto Parts.

bildelar_pa_hotellrummet.jpg

Diverse bildelar på hotellrummet innan de packats i resväskorna.

vm_i_resvaskor.jpg

VM i resväskor! Vanligtvis reser jag endast med två väskor av handbagagetyp…

skicka_vykort.jpg

Släkten ska ha sitt. Dags att skicka vykort.

tsa.jpg

Ett sött litet meddelande från TSA!

tungviktare.jpg

Du må tro att bagagevagnen var svårmanövrerad!

Share