Det finns många saker att tänka på när det är dags att köpa bil. Rent av några fällor att ramla i. Här är en lista med punkter som kan hjälpa dig på vägen till det perfekta bilköpet.

 1. Folk överdriver, i synnerhet i annonser. Dra av eller lägg till, beroende på vad säljaren påstår. Och du, ta i ordentligt när du gör det.
 2. Var uppmärksam på om säljaren lämnar konstiga eller inkonsekventa svar på dina frågor. Ska hon eller han sälja bilen på grund av att vederbörande tröttnat på jänkebilar samtidigt som det står ytterligare två amerikanare på gården, båda skrivna på säljaren? När du ställer samma fråga med 15 minuters mellanrum, får du samma svar? Utgå från att säljaren försöker lura dig – med den grundinställningen är det lättare att hitta fel och brister.
 3. Glöm inte att alla försöker luras, från lokalvårdaren upp till vd:n, män precis lika ofta som kvinnor.
 4. Varför ska säljaren avyttra bilen? I synnerhet om bilen är en klenod ska det inte finnas några tvivel, anledningen ska säljaren presentera omgående, och i affekt.
 5. Bara för att motoroljan ser bra ut behöver det inte betyda att motorn är i prima skick. Säljaren kanske bytte oljan en timme innan du kom och tittade på bilen. Tumregeln är: bra olja betyder ingenting, dåligt olja betyder problem.
 6. För att vara på den något mer säkra sidan, kolla även hur tändstift och avgaser ser ut.
 7. Om dina frågor väcker irritation hos säljaren är det läge att dra öronen åt sig.
 8. Ja, du måste krypa in under bilen för att kunna vara säker på att göra en bra affär.
 9. Det finns många fula trix att dölja skador, fel och brister. Ta reda på vilka de är.
 10. Ta pcls¨reda på vilka brister just den bil du är intresserad av brukar lida av. Finns gott om listor på nätet.
 11. Om det är läge, pröva ett skambud. Man vet aldrig. Men detta ska läggas fram på ett trevligt och lätt ointresserat sätt.
 12. Har säljaren rent å snyggt hemma? Ser det ut som en soptipp? Ordning eller kaos? Sådana faktorer berättar i bland mer om bilen är bilen själv.
 13. Har säljaren lagt ner pengar och tid på detaljer betyder det att säljaren har varit mån om bilen.
Share